Yüksel, yaptığı yazılı açıklamada, baraj setlerinin 7 Mayıs'ta çökmesiyle büyük bir çevre felaketi tehdidinin ortaya çıktığını belirtti. Uzmanların, atık havuzundaki setlerin tamamen çökmesi halinde başta tesisin bulunduğu ilçe ve çevresi olmak üzere, Porsuk Çayı ve Sakarya Nehri'nde çok büyük bir çevre felaketinin yaşanacağı, kirliliğin Karadeniz'e kadar ulaşacağı uyarısında bulunduğunu vurgulayan Yüksel, Hükümetin olaya gereken hassasiyeti göstermediğini savundu.
 
Alaattin Yüksel, bakanlıkların, Kütahya Valiliğinin ve tesis yetkililerinin, insan sağlığını ve doğal yaşamı tehdit eden herhangi bir bulgu olmadığına, gerekli önlemler alındığına dair açıklamalar yaptıklarını ifade etti.
 
Çeşitli sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının, bölgeden aldıkları su numunelerini akredite laboratuvarlarda analiz ettirdiğini, halkın kullandığı suda olması gerekenin çok üzerinde, ölümcül düzeyde siyanür bulunduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Yüksel, ilgili bakanlardan bu konuda hiçbir açıklama gelmediğini öne sürdü. Yüksel, şunları kaydetti:
 
''Ortada yanıtlanması gereken birçok soru ve iddia var. Bunların Hükümet üyeleri tarafından bir an önce, açık bir şekilde yanıtlanması ve halkın aydınlatılması gerekiyor. Zira ilgili sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının tesiste inceleme yapmasına izin verilmemekte, ilgili bakanlıklardan soru işaretlerini giderecek açıklamalar yapılmamakta, bölge halkı ekmeğini ya da sağlığını kaybetmek gibi hayati bir ikilem arasında bırakılmaktadır.
 
Yoksulluğun ve işsizliğin çok yüksek düzeylerde seyrettiği ülkemizde, yeraltı kaynaklarımızın ekonomiye kazandırılması konusunda bir görüş birliği mevcuttur. Fakat bunun geleceğimizi tehdit etmeyen yöntemlerle, insan haklarına ve sürdürülebilir kalkınma anlayışına bağlı kalarak yapılması gerekmektedir. Aksi halde AKP'nin 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' söyleminin slogandan öte bir şey olmadığı açıkça ortaya çıkacaktır. Zira Kütahya Tavşanlı'da insanlar ölümle burun buruna yaşamaktadır.''
 
Ayrıca Yüksel, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Sağlık Bakanlarının cevaplaması talebiyle yönelttiği önergelerinde, olayın nedenleri, yarattığı etkiler ve alınan önlemleri sordu.
 
AA