İncirlik-Guantanamo arasında yasadışı 24 sefer yapıldığı tespit edildi

İspanyol Havaalanları ve Havacılık Merkezi (AENA) kayıtlarına göre, 2002-2007 yılları arasında İncirlik Üssü ile Guantanamo arasında toplam 24 sefer yapıldı.

İspanya'daki Ulusal Mahkeme, ABD'nin Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA tarafından yasadışı yollardan tutuklanan veya kaçırılan kişilerin Guantanamo'da bulunan ABD'nin üssüne taşındığı iddialarını araştırıyor.

İspanya Bayındırlık Bakanlığı'na bağlı AENA, Ulusal Mahkeme'ye sunduğu ve bugün El Pais gazetesinde yayımlanan raporda, 2002-2007 arasında İspanyol hava sahası kullanılarak İncirlik-Guantanamo arasında toplam 24 uçuş yapıldığı iddia edildi.

AENA'nın kayıtlarına göre, İncirlik-Guantanamo arasında ilk sefer 2 Mayıs 2002'de, son sefer ise 18 Kasım 2006 tarihinde Guantanamo'dan kalkıp Sigonella (İtalya) aktarmalı olarak İncirlik'e gelen uçakla yapıldı.

2002'den bu yana İncirlik'ten Guantanamo'ya 8, Guantanamo'dan İncirlik'e 16 uçak seferi yapıldığı öne sürülüyor.

İspanya'daki Ulusal Mahkeme, CIA'nin Guantanamo'ya yaptığı uçuşlarda Mallorca Havaalanı'nı da kullandığının ortaya çıkmasından sonra Mallorcalı bir grup vatandaşın suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmayı 3 yıldır sürdürüyor.

El Pais gazetesi, AENA'nın kayıtlarında CIA'nin Guantanamo'ya yasadışı tutuklu taşırken Aznar hükümeti zamanında 22, Zapatero hükümeti zamanında da 25 kez İspanyol askeri havaalanlarını kullandığını yazdı.

İspanyol Meclisi'nde 2005 kasım ayında yapılan CIA'nin yasadışı uçuşlarıyla ilgili oturumu hatırlatan gazete, Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'un CIA'nin İspanyol havaalanlarını kullandığı iddialarını yalanlarken, AENA'nın kayıtlarından haberdar olmadığını ileri sürdü.

AP 'CIA' raporunda Türkiye'yi eleştirmişti

CIA'in Avrupa ülkelerindeki yasadışı faaliyetlerine ilişkin bir rapor, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nun Şubat 2007'deki bir oturumunda onaylanmıştı.

Raporda, Türkiye kendi vatandaşları için çaba göstermediği gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Rapora göre, CIA, Avrupa'da en az bin 245 gizli uçuş yaptı; bunların bazıları "olağanüstü nakil" olarak değerlendiriliyor.

Olağanüstü nakil, CIA'nin "terör zanlısı" olmakla suçladığı kişileri çeşitli ülkelerden kaçırarak sorgulaması ya da sorgulanmak üzere üçüncü bir ülkeye teslim etmesi uygulamasına verilen ad.

Raporda, başta İngiltere, Almanya ve İtalya olmak üzere toplam 14 Avrupa Birliği üyesi ülke, terör zanlılarının yasadışı nakli konusunda CIA'e yardımcı olmak ya da uygulamaya göz yummakla suçlanıyor. Raporun hazırlanması 1 yıldan fazla sürdü.

Avrupa ülkeleri içinde en fazla Almanya ve İtalya'ya eleştiriler yöneltilen raporda, Türkiye'ye de atıfta bulunuluyor.

Türk yetkililer, Guantanamo'da tutulan kendi vatandaşları Murat Kurnaz'ın serbest bırakılması için 'gerekli diplomatik çabayı göstermediği' gerekçesiyle eleştiriliyor ve Türk yetkililerin bu üstte kendi vatandaşlarının sorgulanmasına katılmasından üzüntü duyulduğu ifade ediliyor.

Raporda, Türk yetkililer, gözaltına alınan Cezayir asıllı altı Bosna-Hersek vatandaşının Guantanamo'ya götürülürken Türk topraklarının kullanılması karşısında da sessiz kaldığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

'CIA uçağı İstanbul'da'

CIA uçaklarının Türkiye'ye uğradığı iddiaları ilk kez 2005 Kasım ayında ortaya atılmıştı. İddiaları doğrulayan dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CIA'ye ait bir uçağın 15 Kasım 2005'te İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na iniş yaptığını söylemişti.

Yıldırım, uçağın sadece mürettebat taşıdığını ve yakıt ikmali yapmak amacıyla Sabiha Gökçen'e iniş yaptığını belirtmişti.