Dünyanın en kaliteli ve en çok incirin yetiştiği merkez olan Aydın, incirde Türkiye pazarında ve ihracatta önemli bir yer tutuyor. Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 80’ini elinde bulunduran Aydın’da her yıl elde edilen 55-60 bin ton kuru incirin yüzde 47’si dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.
 
 
İncirin olgunlaştığı dönem olan Ağustos ayının bu yıl sıcak geçmesi, incir üreticileri sevindirdi. İklim koşullarının uygun olması nedeniyle çok fazla aflatoksin sorunu yaşamayan ve daha çok kaliteli ürün elde eden üreticilerin yüzü geçen yıllara oranla daha iyi verim alınması nedeniyle gülüyor. Ağustos sıcağını gören incirler artık tam kıvamına geldi.
 
Üreticiler tarafından zor şartlarda ve bin bir meşakkatle tarladan hasat edilen ve daha sonra özel tezgahlarda kurutulan incirlerin tarladan pazara, tüccardan ihracata olan yolculuğunda devam ediyor. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir gıda olan incir Aydın merkez, ilçe, belde ve köylerindeki üreticiler tarafından hasat edilerek satışa sunulmak üzere fabrikalara götürülüyor. Fabrikalara gelen ürün fümigasyon odasında ince bir titizlikle elden geçiriliyor. Sağlık açısından, besin değeri açısından oldukça önemli bir ürün olan incir alıcısına sunuluyor.
 
BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Yaş ve kuru olarak her mevsim alıcısını bekleyen incirin, insan vücuduna da birçok faydası var. Vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin deposu olan incir, bağırsak iltihabı, boğaz ağrısı, bronşit, öksürük , kabızlık ve hemoroid (basur) hastalığı gibi şikayetleri ortadan kaldırıyor. Kış aylarında da vücuda direnç katan incir bünyesinde şeker, organik asitler, A, B1, B2, C gibi birçok vitaminleri barındırıyor. Ayrıca içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besin. İncir içeriğinde bulunan 'benzaldehit ‘adlı madde sayesinde kanserli hücrelerin büyümesini de önlüyor.
 
ÜRETİCİ MUTLU
2011 yılı hasat sezonunda incirde yüksek bir rekolte beklendiğini hatırlatan Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, ancak oluşan veriler ışığında rekoltenin beklenen kadar olmayacağının görüldüğünü söyledi. Üreticilerle sürekli temas halinde olduklarını ve incircinin bu yıl memnun olduğunu belirten Posacı, “Bu yıl için 65 bin ton incir rekoltesi öngörülmüştü. Ancak bunun biraz daha düşük gerçekleşeceği görülüyor. Şuan için incir üreticimiz fiyatlardan memnun. Son yağışlarla birlikte yüksek kesimlerde çok aznümüzdeki günlerda olsa bir mağduriyet olmuş olabilir. Zaten ürünün büyük bölümü hasat edilmiş durumda. Kurutma tezgahlarında olan ürünler var” dedi.
 
İncir üreticisi açısından olumlu bir sezon gerçekleştiğine işaret eden Posacı, şunları söyledi: “İncirin piyasada istekli olduğu bir sezon yaşıyoruz. Fiyatlar 1,5 ila 4 TL arasında değişiyor. Piyasanın istekli olması sonucu oluşan bu rakamlar üreticimiz açısından sevindiricidir. Şuan incir piyasasında alışveriş hızlı bir şekilde devam ediyor.
 
Geçen yıllarda yaşanan sıkıntılı sürecin ardından incir üreticimizin bu yıl yüzü gülüyor. Kalitede çok ciddi sıkıntılar yaşanmıştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile Manisa’da yaptığımız bölge toplantısında incirinde TARSİM kapsamına alınması gerektiğini ifade ettik. Önümüzdeki günlerde yine bu konuyla ilgili bir toplantı yapacağız. İncir, Havza Bazlı Desteklerin arasında yer almıyor. İncir milli bir ürünümüz, bu sebeple korunması gereken ürünümüzdür. Bu nedenle Havza Bazlı Destek kapsamına alınması gerekir. İnşallah bu süreçte mesafe alacağımızı ümit ediyorum”