75. Yıl İlköğretim Okulu'nda öğrenciler fen bilgisi dersinde kullandıkları civayı dolaptan alarak yere düşürdükten sonra bazı öğrenciler yere dökülen civayla temas etti. 65 öğrenci tedbir amaçlı hastaneye kaldırılırken, Nur Sevim Karataş (12), Dilber Karataş (13) adlı öğrenciler, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Kilis Devlet Hastanesi velilerin akınına uğrarken, Kilis Devlet Hastanesi'nde görevli uzman doktanlar hastaneye çağrıldı.

Devlet Hastanesi Başhakemi Opr. Dr Muhammed Ali Bekir, hastaneye gelerek bizzat koordine ederken, AK Parti Kilis milletvekili Ahmet Salih Dal ile İl Sağlık Müdürü Dr. Yemliha Aksoy hastaneye gelerek yetkililerden bilgi aldı. Musabeyli ilçesinde paniğe kapılan çocukların aileleri çocuklarını ambulans ile devlet hastanesine gönderilmesi için görevliler ile tartıştı. Bazı veliler, ambulanslara saldırdığı öğrenilirken, bir ambulansın ön farı kırıldı. Bu gelişme üzerine bir ambulansa aynı anda çocuk sayıda çocuk bindirilmek zorunda kaldı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Yemliha Aksoy, Musabeyli ilçesinden gelen öğrencilerin karın ağrısı, bulantı ve kusma şikayeti ile hastaneye geldiğini belirterek, "öğrencilerimizden aldığımız hikaye ile öğrencilerin civa zehirlenmesi karşı karşıya olduğunu öğrendik. Çocuklarımızın genel durumu karın ağrısından dolayı bozuk olması nedeniyle kas ağrıları var. Civa zehirlenmesi olarak değerlendirdik. 2 çocuğumuzu Gaziantep Tıp Fakültesi'ne sevk ettik. Ama daha sonra aynı şikayetlerle talebelerimiz bize başvurmaya başladılar. Şuana kadar 65 öğrencimiz hastanemize başvurdu. Çocuklarımın tahlilleri yapılarak gözlem altına alınmış durumdadır. Sabaha kadar çocuklarımızı takip edeceğiz.

Muhtemel bir zehirlenme durumu tespit edersek Gaziantep'e veya Adana'ya uygun gördüğümüz veya yer bulduğumuz hastaneye sevk etmeyi düşünüyoruz. Olay dün olmasına karşın çocuklarda şikayetler bugün oldu. Hayati tehlike arz eden talebemiz yok. Ancak civa zehirlenmesi hemen kendini belli eden zehirlenme değil, ileride zehirlenme şikayeti artan bir zehirlenmedir. Özellikle akciğer ve karaciğere etkisinden dolayı ciddi hayati tehlike arz edecek bir zehirlenme şeklidir. Bu nedenle çocuklarımızı gözetim altında tutacağız.

Yarın kan değerlerine bakacağız. Problem görünmeyen çocuklarımızı taburcu edeceğiz. Ama problem oluşabilecek çocuklarımızı değerlendirip gerekirse sevk işlemlerini yapacağız. Tabi bu arada yoğun bir infial oldu Musabeyli ilçesinde öğrencilerin anne ve babaları ciddi zehirlenme olabileceği düşüncesiyle ambulanslarımıza akın ettiler. Bu sıra durumdan dolayı çocuklarımızı ambulansımıza kabul etmek zorunda kaldık. Bir ambulansta 5-6 çocuğumuzun getirilme durumu söz konusu oldu" dedi.

Basın mensuplarının ambulanslara saldırı olduğun yönündeki soru üzerine Aksoy, "Çocukların ailelerinin tedirginliği panik oluşturması nedeniyle bir durum olmuş olabilir. Biz bunu normal görüyoruz. Civa ile temas ettiği düşünülen tüm çocuklarımız hastaneye getirilmiş durumdadır. Ancak tekrar ihbar olması halinde çocuklar getirilecektir. Hastaneye getirilen öğrenci sayısı şuan 65'dir. Belki bu sayı 70'e çıkabilir" dedi.