Holland American Lines firmasına ait Zuderdam isimli gemi, çoğu Amerikalı 1875 turist ve 840 mürettebat ile Kuşadası'na giriş yaptı.
Mikanos adasından gelen ve bir saat gecikmeli olarak Kuşadası Limanı'na yanaşan Hollanda bayraklı Zuderdam isimli gemiden inen 1875 milyarder turist, önce otobüslerle Efes, Meryemana ve Saint Jean Klisesi'ne götürüldü. Turistler daha sonra acentelerin anlaştığı şehir merkezindeki büyük alış veriş merkezlerine yönlendirildi. Turistlerden büyük beklentisi olan esnaf ise turistlerin şehir merkezine bırakılmamasına tepki göstererek, "Turistleri sadece gemide ve otobüsle geçerken görüyoruz. Turistler şehir
dışındaki birkaç büyük alış veriş merkezlerine yönlendiriliyor. Kuşadası ekonomisine hiçbir şey girmiyor. Gemilerin sadece adı var" diye isyan ettiler.
Bu arada, dev transatlantik Zuderdam, Kuşadası'ndan Santorini adasına gidecek.
Kuşadası Limanı'na bugün yanaşan Yunan bayraklı Aqua Marine isimli gemi ile yine çoğu Amerikalı 764 turist Kuşadası'na geldi.
Öte yandan, sezon içerisinde bazı günler 10 geminin yanaşacağı Kuşadası Limanı'na sadece mayıs ayında 85 gemi uğrayacak. Dünyanın en büyük ve en lüks gemileri arasında bulunan dev transatlantikler 'Legend Of The Seas', 'Splendeur Of The Seas', 'Noordam', 'Emerald Prencess', 'Galaxy', 'Seven Seas Navigator' ve 'Pacific Prencess" de büyük bölümünü milyarder Amerikalı turistlerin oluşturduğu yolcularıyla ilk seferlerini mayıs ayında buraya gerçekleştirecek. (iha)