Demir Savaşçıları Beşinci Geleneksel Resim Yarışması"nda dereceye giren Aydınlı öğrencilere ödülleri Aydın Devlet Hastanesi Konferans Salonu"nda düzenlenen törende verildi. Törene Vali Hüseyin Avni Coş, Türkiye Talasemi Dayanışma Derneği Aydın Temsilcisi Dr. Şükrü Yenice, Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Aydın Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar ve Aydın Devlet Hastanesi Başhekimi Niyazi Kocakaplan, dereceye giren öğrenciler ve aileleriyle talesemi hastaları ve hasta yakınları katıldı.
Ödül töreninde konuşan Türkiye Talasemi Dayanışma Derneği Aydın Temsilcisi Dr. Şükrü Yenice; “Ülkemizde talasemi ve orak hücre anemisi başta olmak üzere, kalıtsal kan hastalıkları önemli bir halk sağlığı sorunudur. Talasemi kalıtım yoluyla anne - babadan çocuklara geçen ve tedavisi çok zor olan bir kan hastalığıdır. Türkiyede, sağlıklı Türk popülasyonunda beta -talasemi taşıyıcılığı sıklığı yüzde 2.1 olup, yaklaşık 1 milyon 400 bin taşıyıcı ve 4 bin 500 civarında hasta vardır. Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmekte, aileler ve toplum maddi ve manevi zarara uğramaktadır. Ama son dönemde yürütülen başarılı çalışmalar nedeniyle ilimizde talesemili doğum oranları önemli ölçüde azalmıştır. Bunda ilimizin en ücra köyünde yaşayan kişilere kadar ulaşıp, bilgilendirme yapmamızın büyük katkısı var. Ancak İl Sağlık Müdürlüğümüz, sağlık kurumlarımız ve bizlerin tüm çabalarına rağmen nadir olarak talesemili doğumlar gerçekleşmektedir. İlimizdeki 150 hemoglobin hastasından 105 talesemi hastasıdır. Bu kişilerin tedavilerinin yanı sıra topluma kazandırılmaları hatta iş sahibi olabilmeleri için çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.

Yarışmada dereceye giren öğrenciler ve ailelerini kutlayan Vali Hüseyin Avni Coş da, Türk hekimlerinin geçen süre içerisinde önemli bir mesafe kat ettiğine işaret ederek, “Hekimlik tarihimiz küçümsenmeyecek başarılarla doludur. Tıp konusunda çok başarılı bir geçmişe sahibiz. Bugün hekimlerimiz ve sağlık personellerimiz hastalarımızın her alanda tedavi edilmesinin yanı sıra tedavinin başarılı olabilmesi için moral desteklerini sürdürmektedirler. Talasemi hastalığından muzdarip olan vatandaşlarımızın mevcut durumdaki tedavi süreçlerinin devam etmesiyle birlikte onların toplum içerisindeki yerlerinin iyileştirilmesi ve topluma kazandırılmaları için çalışmaların yapılmasını takdirle karşılıyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Demir Savaşçıları Beşinci Geleneksel Resim Yarışması Türkiye elemelerinde Türkiye birincisi ve 5 Yaş Altı dünya üçüncüsü olan Sude İlayda Ayebe"ye ödülü Vali Coş tarafından verildi. Ayebe, geçen yılki yarışmalarda da dünya birincisi olarak Aydın"a ve ailesine büyük bir gurur yaşatmıştı.

Aynı yarışmanın 5-6 yaş grubunda Türkiye ikincisi olan İbrahim Arda Serin, 6-9 yaş kategorisinde Türkiye birinci olan Mustafa Atay, aynı kategoride Türkiye ikincisi olan Beril Ata ve gene aynı kategoride Türkiye üçüncüsü olan Abdullah Burak Akıl, 10-13 yaş kategorisinde Türkiye birinci olan Fatmanur Kıvrak ve aynı kategoride Türkiye ikinci olan Manolya Yalçın"a ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.