Çinli otomotiv markası Chery Türkiye"de yatırım yapacağını açıkladı, Eskişehir ile Sakarya yatırımı çekmek için savaşa girdi. Çinliler Sakarya"da arazi gezince, Eskişehir"in Sanayi Odası Başkanı, valisi, milletvekili Unakıtan"ı da yanlarına alıp 15 kişilik bir ekiple Chery"nin Türk ortağı Mermerler"e gitti. “Sakarya"daki arazi bataklık, biz bedava arsa veririz” dedi. Sakarya karşı hamle planlıyor.

Çin"in otomotiv firması Chery"nin ana distribütörü Mermerler A.Ş. ile kuracağı otomobil fabrikası için yer arayışına girmesi, bin kişilik istihdam yaratacak bu yatırım için Eskişehir ile Sakarya"yı birbirine düşürdü. Chery"nin Çinli yöneticileri Sakarya Karasu"da bir araziyi gezince, Eskişehirliler de boş durmadı, şehrin AKP"li Milletvekili Kemal Unakıtan"ı da yanlarına alarak Çinlileri ikna atağına geçti. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı"nın, ilin valisinin ve AKP Milletvekili Kemal Unakıtan"ın da olduğu 15 kişilik bir ekiple Chery"nin temsilcisi Mermerler A.Ş. Başkanı Yüksel Mermer"i ziyarete gitti. Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, “Sakarya"daki arazi bataklık, orası dağ başı gibi bir yer. Bize yatırıma gelin 3 bin dönüm bedava arsa verelim” dedi. Sakarya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Akgün Altuğ"dan ise “Lobi yapıyorlar ama elleri boş dönecekler. Bu ziyarete karşı hamle yapacağız” açıklaması geldi.

3 bin kişiye istihdam sağlayacak

Yaklaşık 500 milyon dolarlık Chery yatırımı, karar verilecek ilde minimum 3 bin kişilik yeni istihdam sağlayacak. Yatırım, yan sanayi kollarında da yeni şirketlerin kurulmasını beraberinde getirerek, seçilecek ilin ekonomisinde önemli bir canlanma yaratacak. İşte bu nedenle Chery"nin yöneticilerinin Sakarya"da bir arazi gezmesi yatırıma talip diğer illerde hareketlilik başlattı. Yatırıma İzmir"in de talip olduğu belirtilirken, ilk adım Eskişehir"den geldi.

"Unakıtan da bizimle geldi"

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, yatırımı illerine çekmek için Yüksel Mermer"e "etkili" bir ekiple gittiklerini anlattı: “Fikir benden çıktı. İlimizde ne kadar yetkili varsa topladım. Valimiz"e gittim, milletvekilimiz Kemal Unakıtan"a gittim. Hepsinin onayını alıp yatırımı cezbetmek üzere 15 kişilik bir ekip oluşturduk. Vali, milletvekili, belediye başkanları, rektörler, oda temsilcileriyle Mermerler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer"i ziyaret ettik. Sıcak karşılandık, ümitli ayrıldık. Yatırımın yerine henüz karar vermediklerini söylediler. En kısa sürede Eskişehir"i ve araziyi görmeye gelecekler.”

"Bedava arsa, ucuz gaz veririz"

Yatırımı çekmek için tüm imkanlarını seferber ettiklerini söyleyen Özaydemir, 3 bin dönüm bedava arsa vereceklerini söyledi. Ücretsiz altyapı hizmeti sunacaklarını da ifade eden Özaydemir, şöyle devam etti: “Elektriği yüzde 10, doğalgazı yüzde 5 daha ucuza vereceğiz. Fabrikanın kurulacağı araziyi de demir yoluna bağlayacağız. Havaalanımız da var. Çünkü fabrika 30 bin kapasite ile başlayıp bunu 5 yılda 100 bine çıkaracak.”

Peşlerinden koşuyorlar ama yatırımımızı kimseye vermeyiz

Chery yöneticileri yatırımı yüzde 99 Sakarya"da yapacak. Eskişehirliler peşlerinden koşuyorlar ama yatırımımızı kimseye vermeyiz. İlimizde zaten Toyota"nın da yatırımı var. Planlarını biliyoruz, Çinliler Sakarya Karasu"yu bölgenin yedek parça merkezi yapacak. Burada 2 bin dönüm arazi alacaklar. Geldiler, helikopterle havadan inceleme yaptılar. Eskişehirliler ”bataklık“ demiş ama yatırımcılar arazimizi beğendi. Şimdi biz bu tip karşı lobilere hiç itibar etmiyor, önümüze bakıyoruz. Kazmayı ne kadar erken vurdururuz onun peşindeyiz. Chery"nin yetkilileri haftaya buradalar. Sanayi Bakanlığı da 49 yıllığına araziyi veriyor. İstanbul otoyoluna yakınlık bizim için büyük avantaj. Havaalanımızı da yapıyoruz. Kısacası bu yatırım bizim.

Karşı hamle şart oldu

Sakarya Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı"nın Valiyi ve Unakıtan"ı alıp Yüksel Mermer"e lobi yapmaya gitmesini, “Kendilerini tebrik ediyorum. Ama karşı hamle yaparız” sözleriyle değerlendirdi. Altuğ, “Bizim avantajımız limanımız. Ayrıca İstanbul"la rahat ulaşım imkanımız var. Bir kızı 100 kişi ister, bir kişi alır. Bu yatırımı biz alacağız” dedi.

"Onların arsası bataklık, işçisi çalışmaz"

Sakarya Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, “Mermerler A.Ş. yönetimi, Sakarya Karasu"daki araziyi bizzat inceledi, beğendi” dedi. Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ise Sakarya"daki arazi ile ilgili “Orası bataklık” eleştirisi getirerek, rakip ilde işgücünün yeterli olmadığını savundu: “Oralarda eleman sıkıntısı var. Bizim ise işçimiz kaliteli. O yörelerde işçi 6-7 ay çalışır. Arazi meselesi öne çıktı. Sakarya"da seçilen arazi delta. Çürük bir zemin. Çok pahalı bir yatırım gerekir. Karasu bataklık, dağbaşı gibi bir yer. Orada fabrikayı kurmak için 60-70 yerden onay alacaklar. Eskişehir"de ise sadece vergi dairesine kayıt yaptıracaklar, gerisini biz halledeceğiz. Bürokratik işlere boğmayız.” Sakarya Sanayi Odası Başkanı ise bu eleştirilere, “Karasu bataklık değil, işgücümüz de çok kalifiye. Meslek yüksek okullarımız ülke standartlarının üzerinde” diyerek yanıt verdi.

"AVRUPA"YI FETHEDECEĞİZ"

Otomobil yatırımı için başvuran Chery"nin fabrikasının maketi hazır. Şirketin hisselerinin yüzde 70"ini elinde bulunduran Çin Hükümeti"nin yetkilileri temelin yıl sonunda atılacağını açıklamış, Çinli Anhui Eyaleti Valisi Ni Fa Ke, “Ortağımız ve Türk halkı sayesinde Avrupa"yı fethedeceğiz” demişti.

DipNOT: En az 3 bin kişiye istihdam sağlayacak Chery yatırımı ayrıca yan sanayiyi de canlandırarak yeni iş alanları yaratacak. Bu yatırımı çekmek isteyen Eskişehir"de işsizlik yüzde 12 seviyesinde. Sakarya"da ise işsizlik oranı yüzde 11.