ODTÜ yüksek lisans öğrencisi Edemir’e “terör örgütü üyesi olduğu” gerekçesiyle aldığı cezayı temyize hazırlanan savcı başka adliyeye atanınca yerine gelen savcı cezayı yasaya uygun buldu.

ODTÜ yüksek lisans öğrencisi Hüseyin Edemir’e “terör örgütü üyesi olduğu” gerekçesiyle verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasını temyiz edecek olan Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu, dilekçesini hazırlayamadan başka adliyeye atandı. İlimoğlu’nun yerine gelen Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen ise cezanın yasaya uygun olduğunu belirterek temyiz isteminden vazgeçti.

Edemir, bir buçuk yıllık tutukluluğun ardından hapse mahkûm edildiği duruşmada 24 Haziran’da tahliye edildi. Nişanlanacağı gün gözaltına alınan Edemir, “Ülkemizde Gençlik” dergisine 2001’de yapılan baskında ele geçen ve Belçika ve Hollanda’dan gelen 1999 tarihli belgelere göre DHKP/C örgütüne üye olmak suçundan yargılandı. Edemir’i hapse mahkûm eden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, 2006 yılında, DHKP/C örgütüne yönelik soruşturmada Belçika ve Hollanda adli makamlarından yardım istendiği, Belçika savcılığının bir adet harddiski görevlendirilen memura teslim ettiği, bu harddiskin 18 Aralık 2008’de savcılığa teslim edildiği belirtildi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Günümüzde bilgisayar sistemlerine kayıt edilmiş, iletilmiş verilerle ilişkisi olmayan çok az suç kalmıştır. Dijital veriler değerlendirme kapsamına alınmazsa, adaletin tesisi konusunda ciddi aksamalar olur. Sanık akademik çalışma görüntüsü altında, demokratik sistemin sunduğu olanaklardan yararlanarak, şiddet yolu ile demokratik sistemi ortadan kaldırmaya yönelen örgüte üye olmak suçunu işlemiştir.”

Savcıların farklı uygulaması

Edemir’in beraatını isteyen Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu, 24 Haziran’da Edemir hakkında verilen kararı temyiz edeceğini belirterek temyiz süresinin muhafaza edilmesini, gerekçeli karar ve dosyanın savcılığa gönderilmesini talep etti. Kısa bir süre sonra başka bir adliyeye atanan İlimoğlu’nun yerine gelen savcı Adnan Çimen ise 12 Temmuz’da dava dosyasını iade etti. Savcı Çimen, “Söz konusu dava dosyasının incelenmesinde, mahkememizce verilen kararın usul ve yasaya uygun bulunduğu anlaşılmış olup temyiz isteminden vazgeçilmiştir” dedi. Edemir’in avukatı Hatice Uçum ise Çimen’in kararına tepki göstererek “Duruşma savcısı Kasım İlimoğlu’nun, açıkça belirtmese de kararı sanık lehine temyiz edeceği açıktır” dedi. Yargıtay’ın 1930 yılında verdiği kararı örnek gösteren Uçum, şunları söyledi:

“Lehe ya da aleyhe yapıldığı belirtilmemişse başvuru sanık lehine yapılmış sayılır. Savcı Çimen’in CMK’nin 266/1. maddesi uyarınca lehe olan temyiz kararından vazgeçmesi mümkün değildir. Mahkeme, karara dayanak olan dijital verileri görmedi. Bu dijitalleri biz de incelemedik. Bilirkişi raporu da yok. Edemir, başarılı bir öğrencidir. Akademik faaliyetlerinin örgüt faaliyeti olarak yorumlanması acımasız, afaki ve dayanaksızdır. Şu anda da okul kaydını yenilemeye çalışıyor. Tek düşündüğü eğitimini tamamlayabilmek.”