Isparta ve Burdur 150 milyon dolarlık yatırımın peşinde. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kaçıkoç: 'İran Khodro Company Firması'nın otomotiv sektöründe yapacağı 150 milyon dolarlık yatırım için Isparta ve bölgesini önerdik' açıklamasında bulundu


Adana'ya 20 milyon dolarlık 'sulama' tesisi

Global çapta 10 binden fazla çalışanı ile sulama teknolojileri alanında dünyanın en büyük şirketlerinden Hindistan merkezli Jain Irrigation Systems Ltd. (Jain) Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) ile yaptığı ortak duyuruda iki önemli projeden oluşan 20 milyon dolar ve 400 kişilik istihdam değerindeki yatırım kararını açıkladı. 1.1 milyar doların üzerinde piyasa değeri olan ve 110 ülkede faaliyet gösteren Hintli tarım devi Jain; yeni üretim tesisini Adana'da yıl sonuna dek faaliyete geçiriyor.

GIDA İLE DEVAM EDECEK

İlk etapta sulama sistemlerinin üretileceği 35 bin metrekarelik üretim tesisinin kurulması ile başlayacak yatırım atağını, önümüzdeki seneler içinde faaliyete geçecek gıda işleme birimi izleyecek. Fabrikanın, Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde 2009 yılının sonunda faaliyete geçmesi ve diğer yatırımlar ile birlikte Adana bölgesinde 400 kişi için doğrudan iş imkânı yaratması hedefleniyor.

POTANSİYEL BİZİ CEZBETTİ

Jain Irrigation Systems Ltd. şirketinin CEO'su Anil Jain yatırım kararı ile ilgili açıklamasında, “Bu yatırım büyümemizde çok önemli bir rol oynayacak. Türkiye'deki potansiyel bizleri heyecanlandırıyor. Şimdi tüm rakiplerimizin bir adım önüne geçtik. Bu yatırım Jain'in sektörde dünya çapındaki liderliğini pekiştirecek.” dedi.

ÖRNEK TEŞKİL EDECEK

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ise, yüksek katma değere sahip tarım sanayisine yapılan yatırımların Ajans için de özellikle odaklanılan önemli bir alan olduğunun altını çizdi. Dünyaca tanınan Jain'in Türkiye'ye yatırım kararı almasının diğer büyük şirketler için de örnek teşkil edeceğini ifade etti.


150 milyon dolarlık fabrika Isparta'ya kurulmalı

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, İranlı Khodro Company firmasının otomotiv sektöründe yapacağı 150 milyon dolarlık yatırım için Isparta ve bölgesi için teklifte bulunduklarını söyledi. Kaçıkoç, Cuma günü Isparta'ya gelen ve hafta sonunu Isparta'da geçiren İranlı heyetin, yatırım alanları konusunda da görüşme imkanı bulduklarını belirtti.

ZİYARET VERİMLİ GEÇTİ

Ziyaretin verimli geçtiğini kaydeden Kaçıkoç, İranlı Khodro Company firması tarafından üretilen Samand marka otomobillerin Türkiye Distribütörü İşadamı Şükrü Seskır'ın da Isparta'da olduğunu kaydetti. İranlı firmanın Türkiye'de otomotiv sektöründe 150 milyon dolarlık yapacağı yatırım için Seskır'a Isparta ve bölgesinin de düşünülmesi yönünde talepte bulunduklarını söyleyen Kaçıkoç, şöyle devam etti:'İran firması Khodro Company firmasının otomotiv sektöründe yapacağı 150 milyon dolarlık yatırım için Isparta ve bölgesini önerdik.

BİZ ÇOKTAN HAZIRIZ

Şükrü Seskır da Isparta ve Burdur illerinin bu yatırım için değerlendirilecek iller arasında olduğunu ve yatırıma çoktan hazır olduklarını belirtti. Ancak Seskır, lojistik ve yan sanayi açısından Marmara Bölgesi'nin daha cazip olduğunu belirttiğini ancak Isparta ve bölgesinin de inceleneceğini bildirdi.'

RAPOR HAZIRLANACAK

Kaçıkoç, Seskır'ın Isparta ve Burdur için bir rapor hazırlayıp, firma yetkililerine sunacağı yönünde söz verdiğini kaydetti. Samand marka otomobili üreten İran'ın Khodro Company (IKCO) firmasının, Türkiye'de yatırım kararı aldığı bildirilmişti.


IKCO: Biz çalışmaları hızlandırma noktasına geldik

IKCO'nun Türkiye Distribütörü MYS Otomotiv Genel Müdürü Yiğit Seskır, özellikle “Samand”ın yılbaşından bu yana 1600'ün üzerinde satış adedine ulaşmasının, IKCO'nun Türkiye'ye yatırım yapma kararında büyük etkisi olduğuna değinerek, şunları kaydetti: “İran, Türkiye'ye çok büyük önem veriyor. 19 bin 900 YTL'den satışına başladığımız 'Samand'a Türk tüketicisinin ilgisi çok olunca, bize verdikleri önem daha da arttı. Türkiye'nin her yerinden yatırım yapacağımız yerle ilgili teklifler alıyoruz. Fabrika, incelemelerimizin ardından en iyi yere yapılacak. Bununla ilgili çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.”/yeni şafak