Yunan Genelkurmay Başkanlığı ise haberi "Gerçeği yansıtmıyor" diye yalanladı.

YUNANİSTAN"ın, Ege"deki bazı küçük adalara "büyük bir gizlilik içinde" 1000 komando sevk ettiği ileri sürüldü. Haftalık "Proto Thema" Gazetesi, "Türkiye"nin egemenliğinden şüphe ettiği Ege"deki hassas bölgelere tam teçhizatlı 1000 komando sevk edildi" diye yazdı. Gazete, Türk savaş uçaklarının son zamanlarda Bulamaç ve Eşekadası üzerinde yaptığı alçak uçuşlar karşısında Yunan Savunma Bakanlığı"nın, Yunan İstihbarat Teşkilatı"nın (EYP) raporlarını da göz önünde tutarak, Ege"deki Onikiadalar bölgesinde bulunan 10"dan fazla küçük adaya asker takviyesi yapılması emri verdiğini öne sürdü.

Yunanlı komandoların hava ve deniz yoluyla bu adalara sevk edildiklerini belirten gazete, "Türklerin Yunan toprağını ele geçirmeye teşebbüs edebilecekleri ihtimalinin imkansız olmadığı sonucuna varılarak" bu kararın alındığını bildirdi.

Türkiye farkında

Savaş gemileriyle sevk edildiği sanılan Yunan komandoların 50"şer kişilik gruplar halinde küçük adalara yerleştikleri ve ağustos ayı sonuna kadar buralarda kalacaklarını belirten Proto Thema Gazetesi, Yunan askeri kaynaklarına dayanarak Onikiadalar bölgesinde Yunan askeri takviyesinin Türkiye"nin dikkatinden kaçmadığını, Ege"deki "Ro" adlı adaya gönderilen Yunanlı komandoların Türkler tarafından görüntülendiğini kaydetti. Gazete, komandoların sevkiyatında Türkiye"nin bu adalardan birine karşı askeri operasyon gerçekleştirmesi ihtimalinden başka, uçak kazası olasılığının da göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

Genelkurmay yalanladı

Yunan Genelkurmay Başkanlığı"ndan yapılan açıklamada sözkonusu haber "Gerçeği yansıtmıyor" denilerek yalanlandı. Genelkurmay Sözcüsü Haralambos Lalusis imzasıyla yapılan açıklamada, şöyle denildi: "26 Temmuz 2009 Pazar tarihli yazılı ve elektronik basında yer alan Yunan adalarına özel kuvvet gönderilmesi konusuyla ilgili haberler vesilesiyle, bu çeşit önlemlere ilişkin yukarıda belirtilen haberlerde yazılanların gerçeği yansıtmadıklarını bildiririz."

Statüsü tartışmalı

Ege"de bazı küçük ada ve kayalıklar hakkında Türkiye ile Yunanistan arasında büyük görüş ayrılığı bulunuyor. 1996"daki Kardak krizinde de yaşandığı gibi Yunanistan bu küçük ada ve kayalıkların kendi egemenliği altında olduğunu savunuyor. Türkiye ise, uluslararası antlaşmalarda adı geçmediği için, bu adacık ve kayalıkların aidiyetinin sorgulanması gerektiği tezinde. Ege"deki bu adacıklardan bazıları geçen 30 yıl içinde Yunan nüfus tarafından iskan edildi.
Hürriyet