Latince adı Elaeagnus olan iğde ağacı kuraklığa dayanıklı, en verimsiz arazilerde bile yetişebilen bir türdür. Türkiye'de özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilen iğde ağacının meyvesi iğdenin pek çok faydası bulunmaktadır. Kuş iğdesi ve sultan iğdesi olarak adlandırılan çeşitleri olan iğde meyvesinin böbrek rahatsızlıklarından damar sertliğine pek çok faydası bulunmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar iğdede de bulunan palmitoleik asitin damar sertliğine olan faydalarını göstermektedir.

İğdenin faydaları nelerdir merak edenler için hem özet olarak hem de detayulı olarak listeledik ve zararlarına da değindik. İğdenin faydalarının detaylı açıklamalarında önce besin değerlerini de paylaştık.

İğdenin faydaları özet:

  • Zengin vitamin (C, K, B1 ve B2) deposudur,
  • Bağırsaklara ve ishale iyi gelir
  • Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir,
  • Sivilce ve siyah noktaların giderilmesine yardımcı olur,
  • Zihne iyi gelir,
  • Sindirimi kolaylaştırır,
  • Egzemaya iyi gelir,
  • Öksürüğe iyi gelir.

İĞDENİN BESİN DEĞERLERİ

1 adet iğde kurusundaki kalori miktarı ve iğde meyvesinin besin değerleri şunlardır:

Kalori: 3 kcal (1gr)

Karbonhidrat (g): 0.52

Protein (g): 0.05

Yağ (g): 0.02

Lif (g): 0.19

Kolesterol (mg): 0

Sodyum (mg): 0.83

Potasyum (mg): 7.68

Kalsiyum (mg): 0.67

Vitamin A (iu): 0

Vitamin C (mg): 0

Demir: 0.01

İĞDENİN FAYDALARI

Böbreklere olan faydası: Görüntü olarak zeytine benzeyen iğde meyvesi özellikle böbrek hastalarına tavsiye edilmektedir. Vücudun ağır yükünü çeken böreklerimiz vücuda giren zararlı maddelerin ayırıp vücuttan atılması sağlar.

Vücudumuzun arıtma tesisi olan böbreklerimizde besinler süzülürken kişi eğer yeteri kadar su ve sıvı tüketmiyorsa bazı kalıntılar birikir. Bu kalıntılar zamanla böbrek taşı oluşturabilir. Böbrek taşı kişiye çok rahatsızlık ve acı veren bir şeydir. Vücudun böbrek taşından kurtulması da uzun, acılı ve zor bir süreçtir. Böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilere özellikle iğde meyvesi tavsiye edilmektedir. Böbrekler için iğde meyvesinin etli kısmını tüketebilirsiniz. Böbrek taşı rahatsızlığı içinse çekirdekleriyle birlikte çiçeklerinin kaynatılıp suyunun içilmesi tavsiye edilmektedir.

İshali geçirir: Sindirim sisteminin bir parçası olan böbreklere faydalı olan iğde ishale de iyi gelir. İnsanı zor sıkıntıya sokan, günlük işlerini yapmasına engel olabilecek ishal çok rahatsız edici olabilir. Ayrıca ishal ile kaybedilen mineral ve sıvının geri alınamaması başka rahatsızlıklara yol açabilir.

Bu durumda iğde suyu kaybedilen sıvının, minerallerin ve elektroitlerin geri alınması açısından faydalıdır. İğde suyu hazırlamak için bir avuç kadar iğneyi rengi sarılaşıncaya kadar kaynatın. İğdeyi yiyip suyunu içmeniz ishalinize iyi gelecektir. İshale iyi gelen diğer şeyler için aşağıdaki yazımızdan faydalanabilirsiniz.