Didim İlçesi'ne bağlı Akbük Beldesi'ndeki Behiye Bilgin Huzurevi, beldenin huzurunu kaçırdı. AKP'li Belediye Başkanı İbrahim Şam ile MHP'den başkan aday adaylığını şimdiden açıklayan Halil Başaran'ın siyasi çekişmesi yüzünden huzurevinin inşaatı durdu, taraflar birbirlerine ağır suçlamalar yöneltti. Kaymakam Ali Katırcı ise siyasetin bulaştırıldığı bu konuya karışmayacağını söyledi.


Akbük'te 8 yıl önce hayırsever Behiye Bilgin'in Ankara'daki iki evini satarak yapımına başladığı huzurevi, ortalığı karıştırdı. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nden gerekli proje onayı alınmadan, belediye arazisi üzerine 16 yataklı huzurevi kısa sürede tamamlandı. Ancak hizmet devri için başvurulan Aydın İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, bir huzurevi için gerekli olan ünitelerin bulunmadığını, 16 kişiye en az 10 personelin görevlendirilmesi gerektiğini gerekçe göstererek huzurevini teslim almadı. Kaderine terk edilen huzurevinin gerekli yatak sayısı ve standartlara ulaştırılması için Akbük Belediye Meclisi geçtiğimiz yıl bir dernek kurulması yönünde karar aldı.

Didim Akbük Huzurevi Yaptırma Ve Yaşatma Derneği'nin kurucu başkanlığına MHP'li üye Halil Başaran getirildi. Huzurevi arsasıyla birlikte 49 yıllığına derneğe kiralandı. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün talebi doğrultusunda 66 yatak kapasitesine çıkarılan ve çamaşırhane, yemekhane gibi üniteler eklenen proje kapsamında Mayıs 2007'de ek bina inşaatı başladı. Dört katlı binanın kaba inşaatı tamamlanırken, yerel siyasetin hız kazandığı sürece girildi. MHP'den belediye başkan aday adayı olduğunu ilan eden Halil Başaran dernek başkanlığını Mustafa Demirbaş'a bırakarak denetçi görevini üstlendi. İnşaatın ilk aşamalarında tam destek veren AKP'li Belediye Başkanı İbrahim Şam ise desteğini çektiği gibi, dernek yönetiminin istifa etmesini, yapılan sözleşmenin fesh edilerek belediyeye iadesini istedi.


“DESTEK BEKLİYORUZ”


İnşaatı tamamen duran huzurevinin yeni yöneticilerinden Perihan Sarı İle Ferda Kılıç, inşaatın tamamen bitmesi için 200 bin YTL'ye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İnşaatı bu aşamaya getirinceye kadar çeşitli etkinlikler yapıldığını, hayırseverlerden yardım alındığını belirten Perihan Sarı, “Geçtiğimiz yıl 54 bin YTL topladık, 100 bin YTL'lik imalat yaptık. Siyasi çekişmeler girince sorun yaşamaya başladık. Huzurevini bitirmek istiyoruz, hayırseverlerin ve belediye başkanımızın desteğini bekliyoruz” dedi.


“YARDIM PARALARI KAYIP”


Belediye Başkanı İbrahim Şam, “Belediye meclisimizde karar aldıktan sonra dernek başkanı Halil Başaran'a "bu yılı yardım toplamakla geçirelim. 100- 150 bin YTL toplayıp inşaata öyle başlayalım, sonra yarım kalır" dedik. Ancak dinlemedi ve başladı. Mevcut binanın çatısını kaldırdı. Sonra inşaatı yarım bırakıp kaçtı. İnşaatın bu aşamaya gelmesi için demir, çimento, tuğla, hazır sıva gibi yardımlarda bulundum. Mimarlar odası temsilciliğinden yapılan imalatın ederini çıkarttırdım. Toplam 49 bin YTL'lik imalat yapılmış, benim katkım ise 43 bin YTL. Bir çok şenlik yaptılar, yardımlar toplandı. O paralar ne oldu? Dernek yönetiminden muhatap alacağımız kimse yok. Avukatlarımıza sözleşmenin fesih edilerek huzurevinin geri alınması talimatını verdim” diye konuştu.


“YARDIMLAR ENGELLENDİ”


Halil Başaran ise iddialara, “Bizden önce gayri resmi olarak para toplanmış ve harcanmış. Hiçbir kayıt yok. Derneği yapılan bağışlar ve harcamaları kayıt altına almak için kurduk. Ve o tarihten itibaren her kuruşunu kayıtlı alıp verdik. İnşaata hızlı başladık. Ancak siyaset bulaşınca her şey durdu. Yapılan yardımlar engellendi, hayırseverlere el çektirildi. Bizlerle ilgili çeşitli ithamlarda bulunuldu, dedikodular üretildi” yanıtını verdi.


“SİYASET BULAŞTI, BEN KARIŞMAM”


Didim Kaymakamı Ali Katırcı da sorunun çözümü için eşiyle birlikte inşaatı defalarca ziyaret ettiğini anlattı, “Dernek kurulması için öneride bulundum. Dernek kuruldu ve çalışmalara başladı. Ancak siyaset bulaşınca her şey durdu. Ben de her iki tarafa politika bulaşması halinde hiçbir şeye karışmayacağımı söyledim. Bu aşamaya gelmemesi için çok çalıştım ama olmadı. Yerel seçimlere kadar hiçbir şey yapılacağını da sanmıyorum” dedi. DHA