Zaman Gazetesi dün "Her yıl Ramazan ayının ilk cuması ziyarete açılan Hazreti Muhammed'in hırkası bu yıl yanlış bakım nedeniyle sergilenemeyecek" iddiasını sayfalarına taşıdı. Habere göre "Hırkai Şerif"in emanetçisi Veysel Karani'nin 57'inci kuşaktan torunu Gülay Köprülü, 2002'de hırkanın bakımı için bir kişiyi görevlendirdi. Ancak bu kişi bakım konusunda uzman olmadığı için hırkayı her gün ütüleyerek 1400 yıllık hırkanın yıpranmasına yol açtı. İddiaya göre hırkanın hasar görmesi de 7 yıl boyunca kamuoyundan gizlendi. Bununla ilgili Brezilya'dan tarihi eserler uzmanı getirildi. İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı'nın geçtiğimiz günlerde beraberindeki heyetle Hırka-i Şerif Camii'ne gelerek hırkanın daha fazla zarar görmemesi için bu ay sergilenmemesi gerektiğine karar verdi. Konuyla ilgili İl Müftülüğü'nden açıklama yapılmazken telefonla görüştüğümüz hırkanın sergilendiği Hırkai Şerif Camii'nin bağlı olduğu Fatih Müftüsü İsmail İpek, hırkadaki yıpranmayı kabul etti ancak bunun ütüden olmadığını savundu. İpek, şöyle devam etti: "Hırka- i Şerif'in 1400 yıllık geçmişi var. Hava muhalefetinden, ışıktan, güneşten her şeyden etkilenebilir. Ben Hırka- i Şerif'i gördüm, öyle ütüden falan yıpranmış değil. Sapasağlam duruyor. Bulunduğu cam bölmeden çıkarıldı. Özel bakım için kurulan bilim kurulu tarafından masanın üzerine yatırıldı" dedi.

ÖZEL BÖLÜM YAPACAKLAR
Bilim kurulunda yabancı ülkelerden gelenlerin de olduğunu söyleyen İpek, yapılan çalışmaları ve hırkanın son durumunu şöyle aktardı: "Hırka-i Şerif'e özel bir bölüm yapacaklar. Hava muhalefetinden, sıcaktan-soğuktan, ışıktan bakıştan etkilenmeyecek. İstanbul Valiliği buraya İl Özel İdare bütçesinden para aktardı. Hırka-i Şerif'i tamir etmek istiyorlar. Bu yüzden açmayalım diyorlar. Zaten Hırka-i Şerif bir cam bölme içerisindeydi. Çok az bir kısmı bu camın dışında tutuluyordu. Şimdi dinlensin diye katları açılsın diye masanın üzerine yayıldı. Bunu da bilim kurulu yaptı. Hırka-i Şerif'i ben gördüm, sapasağlam. Tam bir hırka, giyilebilir. Siz bile üzerinize giyersiniz" Kendisinin hırkanın bu Ramazan'da da ziyarete açılmasını istediğini vurgulayan İpek, "Valilik hırkanın sergilenip sergilenmeyeceğine yarın (bugün) karar verecek. Hırka-i Şerif'in bugünkü emanetçisi Veysel Karani'nin 57'nci kuşaktan torunu Gülay Köprülü de ziyarete açılmasını istemiyor. Ziyarete açılmaması beni çok üzüyor" dedi. İpek ayrıca Hırka-i Şerif'in kamerayla çekilip ziyaretçilere görüntülerinin izletilmesini önerdiğini de söyledi.

Padişah giyince savaşın kaderini de değiştirdi
HAZRETİ Muhammed'in bir diğer hırkası da Topkapı Sarayı'nda muhafaza ediliyor. Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethiyle İstanbul'a getirdiği hırka savaşa da götürülüyordu. III. Mehmed'in 1596'daki Haçova Savaşı sırasında savaş kaybedilmek üzereyken bu hırkayı giydiği ve bu sayede ordusunun moralini yükselterek savaşı zaferle sonuçlandırdığı da kaydedilmektedir.

Ramazan'ın ilk cuması ziyarete açılıyordu
HER yıl Ramazan ayının ilk cuma gününden itibaren, Fatih'teki Hırka-i Şerif Camii ziyaretçi akınına uğruyor. İnanışa göre Hz. Muhammed miraca çıkarken üzerinde bulunan hırka, kendisi tarafından Veysel Karani'ye verilmiş. Karani'nin ailesinden Şükrüllah Efendi tarafından 1617 yılında İstanbul'a getirilen, 8 parçadan oluşan, 1.20 cm uzunluğundaki bej renk hırka, genç develerin boğazlarının altındaki tüylerden dokunmuş. Hırka-i Şerif Camii 1851'de Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmış. (SABAH)