İZMİR Kadifekale’de antik tiyatronun hemen altında, bir sarnıcı andıran ve çatısı yıkılan eski yapının altında dua evinin bulunması heyecan yarattı.
 
Kadifekale’de, yıkılan eski bir yapının altında dua evinin bulunması üzerine Konak Belediyesi meclis üyesi ve danışmanlardan oluşan bir heyet, burada inceleme yaptı. Arkeologların da gelip ortaya çıkan yapıyı gördüğü bu dua evinin, Roma ve Bizans dönemine uzandığı öğrenildi. Alman seyyah M. Stphan Sculh’un 1753 yılında İzmir’e geldiğini, Kadifekale antik tiyatro altında suyun bol olduğu yerde Yunanistan’dan din adamlarının bu bölgeye gelip ’süt duası’ yaptıklarının kayıtlarda yer aldığını belirten kent tarihi yazarlarından Orhan Beşikçi, "Kitaplarında su yolları tarihini yazan Georg Weben, o dönemlerdeki yazısında bu bölgede süt veren tanrı annesinin bir dua mekanı olduğunu yazıyor. Çatının yıkılması ile ortaya çıkan, taslı çeşmenin hemen arkasında, sarnıcı olan bu dua evinden bahsediyor" dedi.
 
Beşikçi, konunun yakın bir zamanda, arkeologların da katılacağı bir basın toplantısı ile kamouyonu duyurulacağını anlattı. Beşikçi, "Acilen bu dua evinin üzerindeki yıkıntıların temizlenip, koruma altına alınması lazım" diye konuştu.
 
milliyet