Türkiye’de 13,1 milyon hektar arazide hububat ekimi yapılmakta olduğuna işaret eden Mehmet Özdemir, “Ekim yapılan arazinin yüzde 30’unda 6 milyon tondan fazla anız denilen köklü hububat sapının yakıldığı tahmin edilmekte ve bu rakam her geçen gün endişe verici şekilde artmaktadır. Hasat sonrasında tarlada kalan anızı yeni ekim öncesinde temizleme işinin yakılarak yapılması topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar vermektedir” dedi.
Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok olduğunu, toprağı besleyecek organik atıkların ortadan kalktığını, toprağın fakirleşip verim gücünün azaldığını belirten Özdemir, “Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Öte yandan anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep olur. Tarladaki anız kesinlikle yakılarak temizlenmemelidir. Bu yöntem yasadışı olduğu gibi, başta toprak olmak üzere doğal varlıklara zarar vermekte, ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Anızı tarladan temizlemek için mümkün olduğunca toprağa yakın hasat yapılmalı, toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı ve dağıtıcı alet kullanılmalıdır. Bir diğer yöntem anızı temizlemeden, anıza ekim aleti kullanılmasıdır” diye konuştu.


TOPRAKLARIMIZ ORGANİK MADDE FAKİRİ
Ülke topraklarının yüzde 76’dan fazlasında organik madde eksikliği yaşandığını açıklayan Özdemir, şunları söyledi: “ Anız toprağı organik madde açısından zenginleşir, havalandırır, toprağı verimli kılan mikroorganizmalara besin sağlar, toprağın neminin korunmasına katkı sağlanır, toprağın verimi artar, çiftçi daha fazla ürün alır ve ürünün tadı, kokusu daha güzel olur. Ayrıca, topraktaki bitki örtüsü tahrip olmadığı için rüzgar ya da su ile taşınmaz, böylece erozyondan korunmuş olur. TEMA Vakfı olarak anız yakılmadığı takdirde toprağın daha verimli olacağını ve bir sonraki yıl daha fazla ürün alınacağını hatırlatıyor ve çiftçilerimize çağrı yapıyoruz. Ayrıca anızların yakılarak temizlenmesine engel olunması için İl ve İlçelerdeki mülki idare amirleri ve kolluk kuvvetlerini göreve çağırıyoruz. Başta kamu görevlileri, muhtarlar ve halkımız, anız yakanlar hakkında cezai işlem yapılmasına yardımcı olmalıdır”