Çiçek, Meclis'te grubu bulunan partilerden 3'er isim bildirmelerini istedi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te grubu bulunan partiler ve bilim adamları ile yaptığı yeni anayasa içerikli görüşmelerinin ardından dün komisyonun resmen kurulması için ilk adımı attı.
Çiçek, Meclis'te temsil edilen partilerden, komisyonuna 10 Ekim'e kadar 3'er üye bildirmesini istedi.
Dün Meclis basın toplantısı salonunun açılışını yapan ve Parlamento Muhabirleri Derneği'nde (PMD) 'yeni yasama yılının pastasını' kesen Çiçek, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Yeni anayasayı hazırlayacak komisyona isim koymayan, ancak davet yazısında 'hazırlık komisyonu' ifadesini kullanan Çiçek, "Komisyon isterse kendine bir isim bulur" diye konuştu.
ACELE ETMEK LAZIM
Çiçek, komisyonun çalışma mekanıyla ilgili bir soruya, "Hiçbir yer olmazsa benim odam olur.
Bu iş tatlıya bağlansın da çadırda oturmaya bile razıyım" cevabını verdi. Pastadaki mumları üflemeyen Çiçek, gerekçesini 'önümüz aydınlık olsun diye üflemedim' şeklinde açıklarken, pastayı keserken dileğinin 'yeni Anayasa' olduğunu söyledi. '2012 Anayasası mı olacak?' şeklinde sürenin sorulması üzerine ise Çiçek, "Açıklamaları temenni olarak kabul etmek lazım.
Hayır işini fazla uzatmamak lazım. Acele etmeyelim ama işi de uzatmayalım. Hep birlikte bu millete yeni bir Anayasa armağan etmenin onurunu yaşayalım" dedi. Çiçek'in yer konusundaki açıklamalarına karşın, hazırlık komisyonuna, Meclis ana binadaki İçtüzük Uzlaşma Komisyonu'nun kullandığı salonun tahsis edileceği belirtildi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, üye sayısının 3'e yükseltilmesinde, Çiçek'in takdirine saygı duyduklarını söyledi.
Başkanı komisyon belirleyecek
Komisyonun, 2 beklenirken her partiden 3 kişiden oluşmasının sebebini 'iş yoğunluğuna' bağlayan Çiçek, "Geçmişteki komisyonlar daha çok Anayasa'da kısmi ve sınırlı değişiklikler, restorasyonlar yapmış. Şimdi ise yeni bir Anayasa yapılacak. Daha detaylı, kapsamlı ve yoğun çalışılacak" dedi. 10 Ekim'e kadar kendilerine bildirilecek komisyon üyeleriyle 'olabildiğince kısa sürede' ilk toplantıyı yapacağını vurgulayan Çiçek, komisyon başkanın kim olacağına ise komisyonun karar vereceğini söyledi.