Adalet Bakanlığı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun meslekten ihraç edilmesini istedi. TBMM'de dün Adalet Bakanlığı'nın 2010 yılı bütçe görüşmeleri yapılırken, Kaçmaz ve Eminağaoğlu'nun meslekten ihraç edileceğine ilişkin haberler gündeme bomba gibi düştü. Haberler üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki hava bir anda değişti. Gerek gazeteciler gerekse CHP'li üyeler Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i soru yağmuruna tuttular. Ergin, Eminağaoğlu ve Kaçmaz'a yönelik özel bir uygulama olmadığını söyledi.

7 AYRI CEZA GÜNDEMDE

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün kanunlara aykırı eylemleri nedeniyle meslekten ihracını istediği Kaçmaz için ayrıca 2 yer değiştirme ve 4 de adli soruşturma talep etti.

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ile Teftiş Başkanlığı'nca yapılan işlemler sonucu hazırlanan ceza istemli soruşturma dosyalarından bir kısmı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir kısmı da Hakimler ve Savcılar Yürsek Kurulu'na (HSYK) gönderildi.

GİZLİLİĞİ İHLAL ETTİ

Hukuksal konulara ilişkin açıklamada bulunmak, kendisi ve diğer bazı soruşturmalarla ilgili gizliliği ihlal, Yargıtay ek binasında düzenlediği basın toplantısı nedeniyle de YARSAV Başkanı Eminağaoğlu hakkında meslekten ihraç ve 2 yer değiştirme cezası istendi.

BUGÜN AÇIKLAMA YAPACAK

YARSAV Başkanı Eminağaoğlu bu konuda ne kendisine ne de avukatına herhangi bir tebligatın gelmediğini ifade ederek Adalet Bakanlığı'nı suçladı.

Eminağaoğlu tepkisini, "Adalet Bakanlığı benimle ilgili bir takım haberleri basına yansıtıyorsa eğer, çıksın kapsamını ve gerekçesini de açıklasın" dedi. Eminağaoğlu, yarın (bugün) bu konuda düzenleyeceği basın toplantısı ile gerekli açıklamaları yapacağını söyledi.

Okyanus'tan Tapu'ya uzanan kabarık sicil

Adalet Bakanlığı müfettişlerinin Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'la ilgili hazırladığı raporda Kaçmaz'a yönelik ağır suçlamalar yer alıyordu.

Suçlamalardan bir bölümü şu şekildeydi: Konya ve Adana illerini içine alan 'Okyanus Operasyonu'nda mahkeme kararı ile telefonları dinlenen Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Fatih Özdemir'e dinlendiğini haber verdi.

ÇETE ÜYELERİ İÇİN DEVREDE

Sincan'da tapu çetesine yönelik operasyon kapsamında tutuklanan Mehmet Kurt ve yeğeni İbrahim Uygaç'ı eski HSYK Başkanvekili Fehmi Ulusoy'un ricası üzerine dev-reye girerek serbest bıraktırdı. Tahliye kararına yapılan itiraz da Kaçmaz'ın başkanı olduğu heyet tarafından reddedildi.

ÇALIŞMIŞ GİBİ YAPTI

17 Ağustos 2008'de İstanbul'da bulunduğu halde saat 17.07'de izinden dönmüş gibi resmi evrak hazırlatmak. 28 Temmuz 2008'de Bodrum'da bulunmasına rağmen mesaideymiş gibi sevk çıkarttırarak 5 gün rapor aldırmak.

Çeşitli tarihlerde görevi başında olması gerekirken Antalya ve İstanbul'a seyahat etmek. Mazeretsiz olarak 18 ve 23 Eylül 2008 ile 21 Mayıs ve 11 Haziran 2009 tarihlerinde duruşmalara katılmamak.

Ergenekon sanığı Mustafa Özbek'in sahibi olduğu ve operasyon kapsamında binası aranan ART televizyonuna 10 Ocak 2009 tarihinde gece 01.47'de, “ART hepinize iyi geceler, yargıya baskının nasıl olduğunu görmek için bugünkü Zaman gazetesindeki YARSAV Başkanı ilgili kaldırılan takipsizlik kararı” şeklinde bir mesaj attı.

Ergenekon'un öfkeli avukatı

Teftiş Kurulu'nun YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında yürüttüğü soruşturma tamamlandı. Adalat Bakanı Sadullah Ergin tarafından onaylanan soruşturma raporunda YARSAV Başkanı Eminağaoğlu'nun meslekten ihracı isteniyor. Raporda Eminağaoğlu hakkında adli soruşturma açılması da talep edildi. İhraç istemine Eminağaoğlu'nun YARSAV Başkanı sıfıtayla Ergenekon soruşturması nedeniyle yaptığı açıklamaların dışında şu gerekçeler yer alıyor: “Anıtkabir ve Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen cumhuriyet ve laiklik mitingine katılmak, Yargıtay hizmet binasında açıklama yapmak, Ergenekon soruşturmasına ilişkin demeç vermek, bakan ve müsteşar hakkında açıklamalarda bulunmak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün seçimi sürecinde medyaya açıklamalarda bulunmak.”

'KOÇUM ÖMER'

Eminağaoğlu'nun ismi Ergenekon soruşturmasına yönelik öfkeli açıklamaları ve sanıklarla ilişkiler nedeniyle sık sık gündeme geldi. Ergenekon sanığı Engin Aydın'ın “Ömerim nasılsın koçum ya” diye hitap ettiği Eminağaoğlu, Aydın'dan Yargıtay üyeliği'ne seçilmek için destek istediği ortaya çıkmıştı. Aydın'ın Eminağaoğlu'na Silivri Cezaevi'nde tutuklu olarak bulunan Ergenekon sanıklarından da selam getirdiği Ergenekon iddianamesinde yer almıştı. Aydın, “Çok çok selamı var sana İstanbul'dakilerin” sözlerine Eminağaoğlu, “Benden de aynı şekilde” karşılığını vermişti.

Zamanlamayı beğenmedi

Osman Kaçmaz'ın avukatı Baykal Doğan, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı'nda geçen hafta yapılan incelemenin ardından, Adalet Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan raporun sunulmasının manidar olduğunu” söyledi.

Doğan, Kaçmaz ile ilgili olarak, usul ve yasaya aykırı telefon dinlemelerinin suça dayanak yapıldığını ileri sürdü. Doğan'ın verdiği bilgilere göre de Kaçmaz hakkında, 1 kez 'meslekten ihraç', 2 kez 'yer değiştirme', 4 kez de 'adli soruşturma' isteminde bulunuldu.

Doğan, Adalet Bakanlığı müfettişlerince Kaçmaz hakkında disiplin yönünden hazırlanan raporun, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) sunulduğunu belirtti. Doğan, Kaçmaz ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunarak, 'görevine ilişkin suçlar' kapsamında 4 kez 'adli soruşturma' yapılmasını talep ettiğini açıkladı.

Yasal süreç böyle işleyecek

Osman Kaçmaz hakkında 'meslekten ihraç' ile 'yer değiştirme' istemli soruşturma dosyalarını HSYK karara bağlayacak. HSYK, yapacağı değerlendirme sonucu Kaçmaz hakkında 'uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, yer değiştirme, meslekten çıkarma' gibi cezalar verebiliyor. 4 adet adli soruşturma talebi ile ilgili olarak da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı mütalaa hazırlayarak, 5 gün içerisinde Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na başvuracak. Dava açılması halinde Kaçmaz, 1. sınıf hakim olduğu için Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde yargılanacak. Yargıtay, yargılama sonucunda Kaçmaz'ı hapis cezasına mahkum edebilecek. Eminağaoğlu için de prosedür birinci sınıf hakim olduğu için Kaçmaz'da olduğu gibi işleyecek. Meslekten ihraç ve yer değiştirme cezalarını HSYK karara bağlayacak. Adalet Bakanlığı'nın hakkında 3 ayrı adli soruşturma istediği Eminağaoğlu da dava açılırsa Yargıtay'da yargılanacak.

Sadece duyumum var

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Osman Kaçmaz, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin hakkında yaptığı soruşturma sonunda 'meslekten ihraç isteminde bulunduğu' haberleriyle ilgili olarak, “Bana yapılmış bir tebligat yok ama duyumlarım ihraç isteminin doğru olduğu yönünde” dedi. Kaçmaz, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin hakkında yaptığı soruşturmanın tamamlandığını söyledi. Soruşturma sonunda, adli ceza ve meslekten ihraç isteminde bulunulduğu yönünde duyumlar aldığını ifade eden Kaçmaz, “Mesleğim gereği fazla açıklama yapamıyorum. Bana yapılmış bir tebligat yok ama duyumlarım ihraç isteminin doğru olduğu yönünde” diye konuştu. Kaçmaz, işlemlerin avukatı tarafından takip edildiğini ifade etti.

Gül kararıyla bir ilgisi yok

Adalet Bakanı Ergin, Kaçmaz ve Eminağaoğlu hakkındaki ihraç isteminin “Gül yargılansın” kararıyla ilgili olmadığını söyledi.


Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile ilgili işlemlerin yeni bir durum olmadığını, 2008 yılında başlayan soruşturmaların tamamlandığını söyledi.

Adalet Bakanı Ergin, kararların Kaçmaz'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği kararla ilgili olmadığını söyledi.

SORUŞTURMA DAHA ÖNCE BAŞLADI

Ergin şu değerlendirmeyi yaptı: “Osman Kaçmaz ve Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkındaki soruşturmalar 2008'de başladı. Oysa Cumhurbaşkanımız'la ilgili kararlar bu soruşturmanın başlamasından çok sonradır. Olaylar arasında illiyet kurmak, teknik olarak mümkün değil.” Osman Kaçmaz, dokunulmazlığına karşın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kayıp trilyon davasından yargılanması gerektiğine karar verişti.

'Taş atan çocuklar' bugün Meclis'te

Ergin, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Af söylentilerine itibar edilmemesini isteyen Ergin, kamuoyunda 'taş atan çocuklar' olarak bilinen konuyla ilgili, kanun tasarısını muhtemelen bugün Meclis'e sevk edeceklerini açıkladı. Ergin, 18 yaş altı çocukların durumuyla ilgili yeni düzenlemeler öngördüklerini söyledi.

Kulaklarıma inanamadım

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile ilgili ihraç istemini, "Türkiye adım adım örtülü faşizme doğru gidiyor" sözleriyle eleştirdi. Meclis'te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Kılıçdaroğlu, kararı duyduğunda, önce kulaklarına inanamadığını söyledi. "Türkiye adım adım örtülü faşizme doğru gidiyor" diyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "Siz bir yargıcın kararını beğenmediniz, kendi vicdanıyla aldığı kararların arkasında durdu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) neler oluyor, genel şikayetleri değerlendirdi diye onu görevden alma girişiminde bulunuyorsanız, bu doğru bir uygulama değildir. Kuvvetler ayrılığı ilkesine terstir. Yargıcı, ancak yargıçlar görevden alabilir."/yeni şafak