Kariyerini ikoncanlıkla taçlandıran işkadını
Biz onu Türkiye’nin 3 ikoncanından biri olarak tanıyoruz ama o kendini sürrealist ve anarşist olarak tanımlıyor. İkoncanlığı kariyerinde yükselmek için bir adımolarak kullanan Deniz Berdan’la konuştuk.

KENDİNDEN, hayatından ve ailesinden keyif alabilen, sürrealist, biraz da anarşist, sanat, çevre, politikayla ilgili bir kadın Deniz Berdan. 40 yıllık tekstilci anneyle gazeteci ve yayıncı bir babanın kızı. Sanıldığı gibi sadece güzel bir vücut ve ikoncanlıktan ibaret değil o... Günlük hayatında son derece sevecen biri olmasına rağmen konu iş yapmaya geldiğinde çok titiz, ciddi ve hırslı. Biz onu birkaç yıldır ‘ikoncan’ kimliğiyle tanıyoruz. Oysa o, bu kimliğin ardında emin adımlarla ilerleyen, ikoncan kimliğinimesleği için kullanan akıllı bir kadın.

*** Şuan ki konumunuza gelene kadar neler yaptınız?
Giyimkuşamve yayıncılık oldumolası hayatımızın parçası oldu. Çalışma hayatına 19 yaşında part-timemoda editörlüğü yaparak başladım. 22 yaşında Türkiye’nin ilk sağlık ve spor dergisi Health& Shape’i çıkardım. Türkiye gibi arkanda bir grup olmadan dergi çıkarabilmenin imkânsız olduğu bir ülkede 11 yıl dergicilik yaptım.

*** Tasarım yapmaya başlamanızda sıra dışı karakterinizin etkisi var mı?
Bunun sıra dışı olmayı sevmekle ilgisi yok. Neysem oyum.

*** Kızınız Begüm’ün tasarımlarınız üzerinde etkisi var mı?
Begümçok yetenekli bir çocuk, Central Saint Martins’de hazırlık bölümünü bitirdi yolun en başında yani.

*** “Sıradışı” olarak adlandırabilecek her tür tasarımcıyı giyer misiniz?
Seçimlerimi, kültürel klişeleri bir kenara atıp çok uluslu bir karışımla, tasarımve sanat odaklı, gerçek hayattan kopmadan, aynı zamanda da kasmadan eğlenerek yaparım.

*** Mayolarınız oldukça iddialı, onları kimler için tasarladınız?
Mayo kişiye özel bir ürün. Penti için tasarladığım mayoları kendine yakıştıran her kadının kullanabileceğini düşünüyorum.

*** Birlikte çalışma fikri Penti’nin miydi?
2 sezondur Junk diye birmarkamız var. “Mayo yapar mısınız?” teklifi gelince, kendi koleksiyonumuzda yer alan modelleri büyük miktarlarda ve tüketicinin rahatlıkla ulaşabileceği fiyatlarla üretebilme fikri cazip geldi.

*** Neden sadece 5 mayo?
12 parçadan oluşan mayo çizimlerimi gösterdim, çok beğendiler. Ancak kumaş temini ve zamanın kısıtlı olması nedeniyle içlerinden 5’ini üretmeye karar verdik.

*** Bu mayolarla iz bırakması açısından güneşlenmek için zor değil mi?
Nasıl işe gittiğiniz giysi ile tatilde giydiğiniz giysi farklı ise güneşlenirken kullandığınız bikini de farklıdır. Bir güneşlenme bikinisi, bir demodeli hoşumuza gidenmayo, mayokiniler var. Son yıllarda 50’ler etkisiyle mayolar adeta giysi gibi tasarlanıyor zaten. Ben de tasarımlarımı güneşlenme sonrası, vücudu güzel göstersin diye yaptım.

YENİ JENERASYON DAHA BİLİNÇLİ

*** Tasarımlarınızı Türk kadınının giyim tarzı acısından nasıl buluyorsunuz?
Toplumumuzun her kesiminde biri gibi olma isteği ne yazık ki kendine özgü olabilmeyi engelliyor. Bu nedenle genelin stilinden söz etmek mümkün olamıyor. Ancak yine de küçük de olsa yeni jenerasyon hobileri, sanat merakları, hayata bakışları ve farklılıklarıyla dikkat çekiyor. Mayo tasarımlarımın bedeni daha ince ve bacak boyunu optimum seviyede daha uzun gösterebileceğini düşünerek Türk tüketicisine uyabileceğini düşünüyorum. Üstelik artık yeni jenerasyon daha bilinçli.

*** Yoğun temponuz aile hayatınızı nasıl etkiliyor?
Kadınların da en az erkekler kadar çalıştığı bir ailede büyüdüm. Kendi çocuklarımla da aynı diyaloğu yakalayabildiğimi düşünüyorum. Çevremizdekiler çok iyi bilirler ben eşim Haluk’suz Haluk bensiz hiçbir yere gitmeyiz.

HT MAGAZİN / Zeynep ÇAVUŞOĞLU