Danıştay, YÖK'ün katsayı farkını sembolik hale getiren kararını 'yetkin yok' diyerek iptal etti. YÖK'ün kaynağını Anayasa'da alan yetkisine dikkat çeken uzmanlar "Katsayı bir yana YÖK isterse sınav sistemini kaldırıp, öğrencileri ortaöğretim başarı puanına göre üniversiteye doğrudan alabilir" dediler.

Danıştay'ın YÖK'ün üniversiteye girişte meslek liselilere uygulanan katsayı farkını binde 2'ye düşüren kararını iptaline toplumun her kesiminden tepki geliyor. Yasal düzenleme ile sorunun kökten çözülebileceğini söyleyen hukukçular ve eğitimciler, "Katsayı bir yana YÖK isterse sınav sistemini kaldırıp, öğrencileri ortaöğretim başarı puanına göre üniversiteye doğrudan alabilir" dedi.
SINAVDA TEK YETKİLİ

Üniversiteye girişi düzenleyen iki yasa olduğunu belirten emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek şunları söyledi:

"Bunlardan biri Yüksek Öğretim Kanunu'nun 45. maddesi, diğeri ise Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 31. maddesi. Her iki kanun da üniversiteye girişte öğrencilerin tabi olacağı şartları belirleme yetkisini YÖK'e veriyor."

ZİHNİYET DEĞİŞİMİ LAZIM

Söz konusu iki yasada değişiklik yapmadan da YÖK'ün, üniversiteye girişte istediği takdirde farklı yeni bir sisteme geçebileceğine dikkat çeken Petek, "Sınav sisteminin kaldırılması için kanun değişikliğine gerek olmasa da zihniyet değişikliği şart. Bu saatten sonra YÖK'ün vereceği her kararın kanunlarda yeri olsa da Danıştay'dan geri dönme ihtimali yüksek. Bu nedenle adaleti ve eşitliği sağlayan düzenlemelere yolu kapatan Danıştay'ı aşmak için yasal düzenlemeler yapılmalı" diye konuştu.

BİZ HEP SAVUNUYORUZ

Danıştay'ın verdiği kararın hukuki olmadığını ifade eden Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasası'nın 45. maddesinin sınav yetsinini YÖK'e verdiğini hatırlattı. YÖK'ten sınav sistemini kaldırmasını isteyen Etyemez şu değerlendirmeyi yaptı: "Başından beri sınav sisteminin kaldırılarak, yönlendirme sistemiyle üniversiteye girişin sağlanmasını istiyoruz. Kısa vadede olmasa da uzun vadede bu sorun böylece kalkar. Sorunun çözülememesi durumunda YÖK bu yetkisini kullanmalıdır."

BU SİSTEM EĞİTİMİ TIKIYOR

YÖK'ün katsayıyı binde 2'ye indiren düzenlemesi ve Danıştay'ın bunu iptal etmesinin ardından ortaya atılan çözümlerin geçici bir çözüm olduğunu ifade eden İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı Hüseyin Korkut ise dünyadaki modelleri örnek gösterdi: "Dünyadaki gelişmeler bugün konuştuğumuz sorunları geçersiz kılıyor. Uzaktan eğitim, diploma ortaklıkları gibi çözümler... Dünya çok başka tarafa giderken biz çok basit bir takım kaygılarla, basit bir ölçme değerlendirme sistemini Türkiye'deki eğitim sistemini tıkayacak noktaya getiriyoruz."

SINAV SİSTEMİ KALMADI

"Gelişmiş ülkelerdeki belli üniversiteler, sadece yüksek başvuru olan bölümleri için sınav yapıyorlar. YÖK'ün bunu yapacak yetkisi de var."


Dünyadaki uygulamalar

Yüzbinlerce öğrencinin birkaç saatte test edildiği ÖSS gibi sınavlar artık ne ABD ne de Avrupa ülkelerinde uygulanıyor. Avrupa'da genel olarak üniversiteler öğrencilerini sınavsız kabul ediyor. Öğrenciler ortaöğretimde elde ettikleri beceri ve kazanımlara göre üniversitelere yerleştiriliyor. Almanya'da lise eğitimi üniversiteye yerleşmek için önemli bir koşul. Öğrencinin lise eğitimindeki başarısı, hangi üniversitenin hangi bölümünde okuyacağını belirliyor. İngiltere'de sistem, öğrencinin lisede seçtiği derslerdeki başarısına göre işliyor.

Tercihlerde lise başarı puanı ve yetenek sıralamayı belirliyor. ABD'de üniversitelere giriş kriterleri çeşitlilik gösteriyor. Öğrencinin lise başarısı, referans mektupları, elde ettiği başarıları ve en önemlisi öğrencilerin bir yılda birden fazla girdiği merkezi sınav yani SAT başarısı baz alanıyor. G.Kore'de üniversiteye girmenin üç koşulu bulunuyor. Birincisi lise başarısı, ikincisi "Soonoong" sınavı. ÖSS gibi merkezi bir sınav olan "Soonoong"u geçen geçen öğrenciler üniversitelere başvurarak üniversitelerin belirlediği kategorilere göre sınava giriyorlar. - yenişafak