Aydınlı Veteriner Hekim Muharrem Uçmaklıoğlu, bir heves uğruna edinilen pet hayvanların hem hayvanları hem de aynı ortamda yaşadıkları insanları ciddi sıkıntıya soktuğunu söyledi.

İnsanlarda karşılaşılan hastalıkların yüzde 60'ı ve dünyada yeni ortaya çıkan hastalıkların yüzde 75'inin hayvanlardan insanlara geçen zoonoz karakterde hastalıklar olduğunu söyleyen Uçmaklıoğlu, “Özellikle şehir merkezlerinde yaşayan kişilerin bir heves uğruna aldığı pet hayvanlar ciddi sorun oluyor” dedi.

Türkiye'de brusella, kuduz, tüberküloz, şarbon, kuş gribi, domuz gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi zoonoz hastalıkların her yıl daha da artarak halk sağlığını tehdit etmeye devam ettiğini kaydeden Uçmaklıoğlu, şu anda dünyada hayvandan insana geçen yaklaşık 200"ün üzerinde hastalık türü tespit edildiğini kaydetti.

İnsanlarda karşılaşılan hastalıkların yüzde 60 ve dünyada yeni ortaya çıkan hastalıkların yüzde 75'inin hayvanlardan insanlara geçen zoonoz karakterde hastalıklar olduğuna dikkat çeken veteriner Hekim Muharrem Uçmaklıoğlu “Bugün sokağa terkedilmiş hayvanların büyük bir kısmını maalesef bir heves uğruna alınan veya hediye edilen hayvanlar oluşturuyor.

Bu çevre sorununa neden olduğu gibi doğal ortamlarından koparılıp savunmasız bir halde sokağa terk edilen hayvanların hakkının da gasp edilmesine neden oluyor. Bu nedenle vatandaşlarımız sonuna kadar sahip çıkmayacak ise hayvan edinmesinler” dedi.

Evinde hayvan besleyenlerin sağlık açısından da dikkat etmesi gereken önemli hususların olduğunu ifade eden Veteriner Hekim Muharrem Uçmaklıoğlu, evde barınan hayvanların döküle tüylerinin özellikle astım hastaları için ciddi tehdit oluşturduğunu, parazit mücadelesinin düzgün yapılması gerektiğini hatırlattı.