23 Ekim’deki depremin ardından 26 Ekim’de Ankara’ya, 28 Ekim’de Van’a ulaştıklarını hatırlatan Ota, “Birçok uluslararası yardım kuruluşunun Erciş’te olduğunu öğrenince yardımın ulaşmadığı köylere gitmeye karar verdik.

Halk bizim Japon olduğumuzu öğrenince çok ilgi gösterdi ve bize yakın davrandı” dedi. Ota, şunları anlattı: “Miyazaki, Türkiye’ye gönderilmesi kararlaştırılan 3 kişilik yardım ekibine gönüllü katıldı. Türkiye kamuoyunda bilinenin aksine doktor değil. Benim gibi ve Konnai gibi koordinatör. Üniversitede uluslararası ilişkiler eğitimi aldı. AAR JAPAN’a Temmuz 2011’de katıldı.

Bundan önce Filipinler’de benzer çalışmalar yürüttü.” Miyazaki’nin ölüm haberini almalarının kendileri için büyük bir yıkım olduğunu belirten Ota, “Miyazaki’nin ölüm haberini aldığımızda inanamadık. Bunun yanlış bir haber olmasını ümit ettik ama gelen bilgilerden haberin doğru olduğunu anladık. Gülen yüzü aklımızdan hiç çıkmıyor” diye konuştu.
Projemiz vardı.

Ekip olarak çadırlardaki ısınma probleminin çözümü için bir proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Ota, şu bilgileri verdi: “Çadırlarda yere halılar serildiği için ısınma problemleri olduğunu gördük. Japonya’da evlerde tabanın yükseltilmesi için kullanılan bir çeşit izolasyon malzemesinin bu sorunun çözümüne katkısı olabileceğini düşündük.

Devletten ve Japonya’daki bir şirketten yardım almak için girişimlerde bulunduk. Türkiye’de Aralık’ın ortalarına kadar kalmayı, bu süre içinde sorunu çözmeyi planlıyorduk. Şu an belirsizlikler var. Bu projeyi devam ettirmek niyetindeyiz.”
Hürriyet