12 Haziran seçimlerinden hemen önceydi... Yine Hakkâri’deydik. İlde üç dükkânı bulunan bir esnaf, üç cumhuriyet altınını cebinden çıkarıp masaya koymuş ve “Bakın bunları ödünç aldım. 
 
Bu kepenk eylemleri yüzünden vergilerimi ve borçlarımı ödeyemeyecek duruma geldim” diyerek, mayıs ayı içinde örgütün baskıları sebebiyle bir ayda 11 gün iş yerlerini açamadığından yakınıyordu. 
 
Diğer esnafın durumu da bundan farklı değildi. Silah baskısı sebebiyle kimse sesini çıkartamıyor... Oysa bugünlerde esnafta farklı bir sevinç var. O da şu; Barış ve Demokrasi Partisi’nin aldığı bir karara göre bundan sonra Hakkâri’de kepenk kapatma eylemleri gerçekleştirilmeyecek. Tabii örgüt, BDP’nin almış olduğu kararı geçmişte olduğu gibi yine hiçe saymazsa...
 
İL BAŞKANI AÇIKLADI
BDP’nin, esnafın kepenk kapatma girişimlerini durduracağını ise partinin Hakkâri il Başkanı Orhan Koparan açıkladı. İl başkanlığında görüştüğümüz Koparan, “Bundan sonra Hakkâri esnafının kepenkleri indirilmeyecek.
 
Aksi durumlar gelişirse de bunlara izin vermeyeceğiz” dedi. “Parti olarak hiçbir zaman halkımızın mağdur olmasını istemedik, bundan sonra da istemeyeceğiz” diyen Orhan Koparan, şunları söyledi: “Geçmişte kepenk kapatma eylemlerinin sık sık yaşanmaması için esnafa gidip destek olduk. 
 
Ancak kimi noktalarda bizler de yetersiz kalabildik. 12 Haziran seçimlerinden sonra Hakkâri esnafının zarar görmemesi noktasında kesin karar aldık. Onlara yapılacak müdahalelerin karşısında ise bizler olacağız. Bundan sonra hiçbir şekilde ilimizde esnafın kepenk kapatmasına gönlümüz razı olmayacaktır.”
 
PKK’dan, kepenklerin kapatılmasına yönelik talimatın gelmesi halinde tavırlarının ne olacağını sorduğumuz Orhan Koparan, “Bazı günler esnaf da doğal olarak kepenklerini açmak istemiyor. Bu günlerin dışında birkaç provokatörün esnafa zorla kepenk kapattırmasına izin vermeyeceğiz. Aksi bir durum olursa esnafla birlikte bu uygulamaların son bulması için mücadele edeceğiz” şeklinde cevap verdi. 
 
Esnafa dükkân kapattıran tahrikçilere de karşı olduklarını belirten Koparan, “Gerçekten Hakkâri esnafı çok sıkıntı çekmiştir. İnsanların bizden beklentileri oldukça fazladır. Bundan sonra onların taleplerini olumlu cevaplandırmak için uğraş vereceğiz” diye konuştu. Esnaf da bu karara çok sevindi. Ancak BDP’nin sözünün ne kadar dinleneceği meçhul. PKK’nın eylemlere devam etmesi halinde, BDP ve esnafın bu baskıların karşısında yer alacağı belirtiliyor. Seçimlerden sonra yaklaşık üç aydır kepenkler inmedi. Esnafın arzusu, bunun kalıcı hale dönüştürülmesi yönünde...
 
Tek sıkıntı ‘kepenk indirme’ değil
Hakkâri esnafının tek sıkıntısı, kepenklerin sık sık kapatılması değil... Belediyenin iyi bir hizmet gördüğü söylenemez. Sokaklar toz, duman ve çöpten geçilmiyor. Şehrin en işlek caddelerinde aylardır devam eden yol çalışması var. Belediye bir türlü bitiremiyor. 
 
Esnaf, dükkânının önündeki inşaat gürültüsü ve toz dumana rağmen iş yapma derdinde... Pek çoğunun çeki senedi birikmiş. Bankalardan alınan kredilerin taksitleri ödenemez duruma gelmiş. Esnaf, belediyenin hizmet etmesini istiyor. Fakat bunu da terör örgütünün estirdiği korkudan dolayı sesli bir şekilde dillendiremiyorlar...
 
Türkiye