Buna göre, çocukları internet yoluyla buluşmaya çağırmak da 'cinsel istismara teşebbüs' sayılacak
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetin yanı sıra çocuk istismarının önlenmesi konusunu da öncelikleri arasına aldı. Şahin, kamuoyunda 'Hadım Yasası' olarak bilinen ve geçen dönem TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçen teklifin, genişletilerek yenilenmesi için bürokratlarına talimat verdi.
Sil baştan yenilenecek teklif, sadece 'cinsel istismar suçlarını işleyenlerin testesteron hormonlarına kimyasal işlemle müdahale edilmesi' ve 'cezai yaptırım' hükümleriyle sınırlı kalmayacak. Yeni metin, Türkiye'nin de onayladığı, çocukların cinsel sömürü ve istismara karşı korunmasına ilişkin Avrupa Konseyi (AK) kararı çerçevesinde güncellenecek. Buna göre, çocukları internet yoluyla buluşmaya çağırmak 'cinsel istismara teşebbüs' sayılacak. İlk ve ortaöğretimde, cinsel istismar ve olası riskler konusunda uyarı ve bilgilendirme yapılacak.
 
Cinsel istismara karşı yardım hattı kurulacak.
 
Yeni metinde, Çocuk Koruma Kanunu, Medeni Kanun ve ilgili diğer mevzuatta değişiklik öngören maddeler de yer alacak. Böylece, çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarında 'cezai yaptırım' hükümlerinin yanı sıra, suçun işlenmeden engellenmesine yönelik önlemler de mevzuata girmiş olacak. Resmi Gazete'de geçtiğimiz gün yayımlanarak yürürlüğe giren, 'Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismarına Karşı Korunmasının Onaylanması Hakkındaki Karar' ışığında yeniden düzenlenecek yasa değişikliğinde, özellikle çocuklara yönelik cinsel istismar suçunu işleyenlerin hormonlarına müdahale edilmesine ilişkin düzenleme, küçük değişikliklerle korunacak. Yeni metinde ayrıca şu hükümlerin yer alması bekleniyor:
 
EL EMEĞİNİ ÖNEMSİYORUZ
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, dün 12. Uluslararası Beypazarı ve Yöresi Festival alanını gezdi. Şahin, 'Ev kadınlarının çalışmasını ve el emeği, göz nuru ürünlerin pazar payının artırılmasını önemsiyoruz' dedi.
 
HÜKÜM GİYENLERE İŞ VERİLMEYECEK
 
l Çocukları internet yoluyla buluşmaya çağırmak da cinsel istismara teşebbüs kapsamına alınacak.
 
l Çocuklarla çalışan eğitim, sağlık, sosyal koruma, adli ve emniyet sektörlerinde görev alan kişilerin seçimine dikkat edilecek. Soruşturma yapılacak, çocuklara cinsel sömürü veya istismar fiilinden hüküm giyenler bu sektörlerde görev yapamayacak.
 
BİLGİ SERVİSLERİ OLUŞTURULACAK
 
l Çocuklar, ilk ve ortaöğretimde, cinsel istismar ve risklerine uyarılıp, bilgilendirilecek.
 
l Cinsel istismar ve sömürüye karşı, arayanlara gizlilik içinde danışma sağlamak üzere telefon veya internet yardım hatları gibi bilgi servisleri oluşturulacak.
 
TANIKLIK ETMEYE ZORLAMAK SUÇ
 
l 18 yaşın altındaki herkes 'çocuk' kabul edilecek. Bu yaşın altındaki çocuklarla cinsel ilişkiye girme, çocuk fuhuşu ve pornografisi, çocukları başka bir cinsel etkinliğe ya da cinsel istismara tanıklık etmeye zorlamak suç olacak.
 
l Çocuğun anne-babası ya da bakımından sorumlu bir kişi, cinsel sömürü ya da istismara karışmışsa, ya çocuk, ya istismarı yapan aile ferdi, aile ortamından uzaklaştırılacak. Aile ortamından çıkarılmanın süresi ve şartları, çocuğun yüksek menfaatine uygun olarak yapılacak.
 
TACİZ DAVALARI ÖNE ALINACAK
 
l Cinsel tacize uğrayan çocuğun yanı sıra ona yakın olan kişilerin de psikolojik destek alması sağlanacak.
 
l Cinsel tacize yönelik ceza davaları öncelikle ele alınacak ve haksız gecikmeler önlenecek.
 
l Cinsel istismarda bulunanların DNA'sı saklanacak, diğer ülkelerin de bilgisine sunulacak.
 
l Tacize ya da tecavüze uğrayan mağdur çocuğun kimliği gizli tutulacak kamuoyuna deşifre edilmeyecek.
 
l Çocuğun, adli süreçte kendisine saldırıda bulunan faille aynı anda mahkemede bulunması engellenecek.
 
akşam