Maliye vergi borçlarını mükelleflerin banka hesabından alacak...

Maliye vergi borcunu artık mükelleflerin banka hesabından hızla tahsil edecek

GELİR İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, vergi borçlusuna bankada haciz uygulamasının bundan sonra da kesintisiz devam edeceğini bildirdi. 2007"nin ekim ayında toplu olarak esnafa tüccara başlatılan ancak İTO, ATO gibi kuruluşların karşı çıkmasıyla durdurulan vergi borçlularının bankadaki hesabına haciz uygulaması yeniden başlatılıyor.

Gayrimenkule de el konur

Başkan Ulusoy, bankalarda vergi borçlularına yönelik toplu hacizin bir defalığına yapılan bir olay olmadığını söyledi. Amme Alacakları Kanunu çıktığından beri, vergi ve diğer kamu alacakları için haciz uygulamasında bulunulduğunu kaydeden Ulusoy, şöyle konuştu:

“Son olayda yapılan uygulama, topluca haciz bildirisi göndermek şeklinde oldu. Yoksa yıllardan beri banka hesabına haciz koyarız. Yine yıllardan beri herhangi bir gayrimenkule veya menkule haciz koyarız. Yıllardan beri vergi borçlusunun evinden mal çıkartırız, satarız. Tabi yasanın bize verdiği yetkinin yanında bu aynı zamanda bir görev de. Zaten biz bunu yapmak için icra memuru tutuyoruz, müdür tutuyoruz. Bu çalışmalar da kesintisiz devam edecek.”

Elektronik haciz

Yeni dönemde elektronik haczi uygulamaya koyacaklarını da kaydeden Ulusoy, bu şekilde hem daha hatasız ve hem de daha hızlı haciz işleminde bulunabileceklerini ifade etti. Mevcut sistemin uygulamada bazı ufak tefek aksamalara neden olduğunu anlatan Ulusoy, şöyle devam etti: “ Bankaya yazılı bir haciz bildirisi gönderiyoruz. Banka oturup (bu mükellefin herhangi bir hak ve alacağı var mı) diye bakıyor. Yoksa (Yok) diye bildiriyor. Varsa bizim haciz bildirimimiz üzerindeki tutar kadar kısmı haczedip, kalan kısmı serbest bırakıyor. Bu uygulamada, örneğin mükellefin 10 ayrı bankada hesabı varsa, 10 bankaya da mükellefin borcu kadar haciz bildirimini göndermek durumundayız. 10 ayrı bankada hesap varsa, borcun 10 katını tahsil ediyormuşuz gibi bir durum ortaya çıkabiliyor. Bizim de çok süratli bir şekilde bunlardan alacağımız kadarını alıp, kalanını iade etmemiz lazım. Elektronik haciz, bize şu imkanı sağlayacak. Mükellefin 10 ayrı bankada hesabı varsa ve hepsinde de borç tutarının üzerinde bir yekun bulunuyorsa, borç bir tanesinden alınacak, diğerlerine herhangi bir şey yapılmayacak. Böylece biz de önce alıp, daha sonra iade etmek durumunda kalmayacağız. Bilgi işlem sistemleri vasıtasıyla bunu çözeceğiz. Yeni sistem ile hem hızlı, hem de sağlıklı bir haciz uygulaması yürüteceğiz.”

Paralı denetim geliyor

Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağı ile mücadeleye de değinen Ulusoy, kayıt dışı ekonomi için “Kayıt dışı ile Mücadele Platformu” oluşturulacağına dikkati çekti. Bu şekilde siyasi iradenin de, devlet politikası gibi işin içine sokulmasının hedeflendiğini vurgulayan Ulusoy, bunun dışında, yılbaşından sonra “paralı denetim” ve “fahri müfettişlik” uygulamasını da hayata geçireceklerini kaydetti.

Tüketen, kazancın 2 katı vergi ödeyecek

DEVLET bu yıl da vergi gelirlerinin büyük bölümünü, gelir, kâr ve rant elde edenlerden değil, yurttaşların mal ve hizmet alımları sırasında fiyatın içinde ödedikleri KDV, ÖTV, özel iletişim, şans oyunları, banka ve sigorta işlemleri vergileri gibi “dolaylı” vergi kalemlerinden sağlayacak. 2008"de toplam 171.2 milyar YTL vergi toplamayı hedefleyen Maliye, gelir ve kurum kârı elde edenler ile servet sahiplerinden toplam 56.6 milyar, tüketimden ise 114.5 milyar vergi almayı planlıyor. Buna göre devlet bu yıl her 100 YTL"lik vergi gelirinin 66.9 YTL"sini belli bir gelir, kar ya da servetin karşılığı olmayan ve herkesten aynı oranda alındığı için vergi adaletini bozan dolaylı vergilerden elde edecek. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri ile servet sahiplerinin her 100 YTL"lik vergi içindeki payı ise sadece 33.1 olacak.

45 milyar ÖTV bekleniyor

Son yıllarda hızla artarak yüzde 70"e yaklaşan dolaylı vergi oranı, geçen yıl ise biraz gerileyerek yüzde 66 dolayında gerçekleşti. Bu yıl yurttaşların tükettikleri ürünlere ödedikleri özel tüketim vergilerinde toplam tahsilat 44.7 milyar YTL düzeyinde bekleniyor. Bunun da 25.8 milyar YTL"sinin taşıt sahiplerinin akaryakıt alımları ile yurttaşların doğal gaz tüketimlerinden elde edilmesi öngörülüyor. Sigara ve diğer tütün mamulleri kullananlardan beklenen toplam ÖTV tahsilatı da 11 milyar YTL düzeyinde. 

Yılbaşı gecesi ceza yağdı

İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanlığı, yılbaşında il genelinde eğlence yerlerine yönelik yaptığı denetimler sonucunda 517 mükellefe cezalı işlem yaparak 127 bin 870 YTL ceza kesti. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı"ndan yapılan açıklamada, 31 Aralık Pazartesi günü yılbaşı programı düzenleyen otel, lokanta, bar, pavyon ve gece kulübü gibi iş yerlerinde denetimler yapıldığı belirtildi. Açıklamada, yılbaşı gecesi 2 bin 14 mükellefin denetlendiği, 517 mükellefe cezalı işlem yapıldığı ve 127 bin 870 YTL özel usulsüzlük cezası kesildiği bildirildi. Yapılan denetimler sonucunda incelenmesi gereken mükellefler ve sanatçılar nezdinde ayrıca vergi incelemesi yapılacağı da kaydedildi.

KDV indirimi kebaba yansıdı

BAKANLAR Kurulu kararı ile yeni yılla birlikte yürürlüğe giren gıda ürünlerindeki KDV oranının yüzde 18"den, 8"e indirilmesinin ardından, tescilli Adana kebabı ile şalgamın fiyatları da ucuzladı. Tescilli Adana kebabının tavsiye edilen fiyatı 5-5,50 YTL"ye, yörede yoğun olarak yemeklerin yanında da tüketilen ve 6 YTL olan 3 litre şalgamın fiyatı ise 5 YTL"ye indi. Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, KDV indirimini, geç alınmış bir karar olmasına karşın olumlu olarak değerlendirdiklerini belirten Aslan, “Yeni yılla birlikte uygulamaya konulan indirim oranları üyelerimiz tarafından hemen benimsendi” dedi.