Söke’ye bağlı Özbaşı köyü çevresinde konaklayan Mustafa Aydın ve Mithat Kırca’ya ait kovanlarda bulunan binlerce arının aniden telef olması bölgedeki diğer arıcıları da tedirgin etti. Bölgede yapılan incelemede diğer kolonilerde de arı ölümlerinin meydana geldiği ortaya çıktı. Söke’de meydana gelen ani arı ölümlerini araştıran uzmanlar, yaptıkları araştırmada arı ölümlerine Söke Ovası’ndaki pamuk tarlalarında bu dönemde görülen topalak otu zararlısıyla mücadelede kullanılan kimyasal ilaçların neden olduğunu tespit etti. Tarım teşkilatları ve Arıcı Birliklerine haber vermeden yapılan ilaçlama sonrası pamuk çiçeğinden polen alan arıların kimyasaldan etkilendiği kaydedildi. Kovanlarına dönünce zehrin etkisi ile kovan içerisinde telef olan binlerce arı, diğer arılar tarafından kovan dışına atılması sonucu kovanların önünde ölü arı birikintilerinin oluştu.
Söke’de meydana gelen arı ölümlerinin kendilerini üzdüğünü ve arı sahiplerine büyük zarar verdiğini ifade eden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, arıcılığın yapısı bakımından tarımsal faaliyetlerle iç içe olduklarını söyledi. Mevsim gereği arıların pamuk çiçeğinden polen almakta olduğunu belirten Altın, “Söke Ovası’daki pamuk tarlalarında zararlılara karşı kimyasal ilaçlama yapılmış. Bal arıları son derece hassas yaratıklar olduğu için bu uygulamadan hemen etkilenmiş ve ölmüşler. Arıların ölümüne neden olan bu ilaçlama çevredeki diğer canlılar ve insanlar içinde oldukça zararlıdır. Bunun yanı sıra toplu arı ölümü arıcılarımıza büyük zarar verdi. Daha önce de yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi için daha duyarlı davranılması gerekiyor” dedi.
“HABERSİZ İLAÇLAMAYA SON VERİLMELİ”
Arıcılığın hem Aydın hem de Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olduğuna değinen Altın, sektörün yaşatılması için toplumun çeşitli kesimlerine sorumluluklar düştüğünü kaydederek, “Tarımsal faaliyetler içinde tabiî ki ilaçlama olacak. Çağımızda çevresine ve arılara zarar vermeyen kimyasal ilaçlar mevcut. Çiftçilerimiz bu ilaçları kullansa bu sorunun önüne geçilir. Eğer bu ilaçlar kullanılmayacaksa ilaçlama yapmadan önce Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile Aydın Arıcılar Birliğine haber verilebilir. Bizim de ilaçlamadan haberimiz olursa önlemlerimizi daha önceden alırız. İlaçlama öncesi kovanlarımızı kapatır ve ilacın etkisi geçince yeniden açarız. Böylece hem tarımsal faaliyetler aksamamış olur hem de arılarımız ölmez” diye konuştu. 


DAHA ÖNCEDE YAŞANMIŞTI 
Aydın’da daha öncede 19 Ağustos 2009 tarihinde Söke’ye bağlı Ağaçlı köyü ve Kuşadası’na bağlı Güzelçamlı beldesindeki ormanlık alanlarda bulunan arı kolonilerinde toplu ölüm olayı meydana gelmişti. Aydın Arıcılar Birliği, Tarım İl Müdürlüğü, ADÜ Çine MYO Arıcılık Bölümü, İzmir Veteriner Araştırma Enstitüsü yetkilileri ile Söke ve Kuşadası Tarım İlçe Müdürlükleri bölgede çalışma yapmış ve yapılan çalışmalar sonucu arıların zehirlendiği belirlenmişti. Aydın Tarım İl Müdürlüğü tarafından Oğul Arı Dağıtım Projesi kapsamında İl Özel İdaresi bütçesinden ayrılan 12 bin TL ödenekle 810 çerçeve arı oğul alınarak hak sahiplerine verilmişti.