Nazilli Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Haluk Alıcık, İstanbul Fethi"nin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamasında; fethin ortaya çıkardığı muazzam sonuçları itibariyle yalnızca Türk tarihinin değil, dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu belirtti. Fatih Sultan Mehmet Han"ın kahraman askerleriyle İstanbul surlarında destan yazdığı hatırlatan Alıcık, “Fethin 555. yıl dönümünü gurur ve kıvançla kutluyoruz” dedi.
İstanbul"un fethinin gerçekleştiği dönemde on buçuk asırdır süre gelen Doğu Roma hakimiyetine son verildiğinin altını çizen Nazilli Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Haluk Alıcık, bu kutlu olayın müteakip dönemlerde insanlığa yeni ufuklar açacak bir sürecin başlangıç noktası olduğunu söyledi. İstanbul"un fethinin Anadolu"ya yurt edinmek üzere gelen Türklerin yeni coğrafyalara açılmaları için ihtiyaçları olan maddi ve manevi bir başkentinde doğmasını sağladığını belirten Alıcık, “Osmanlı Devleti bir uç beyliği olarak Söğütten başlattığı mücadeleyi sonraki yüzyıllarda yükseltmiş İstanbul"un fethinin ardından büyük bir imparatorluk olma imkanı elde etmiştir. İstanbul"un fethi Türkün Avrupa"yı sarstığı, Asya"da yankılandığı, Afrika"da dalgalandığı gündür. Fetihten sonra dünyanın medeniyet kaynağı olan İstanbul farklı etnik ve inanıştaki insanların bir arada huzur ve barış içinde yaşadıkları örnek alınacak bir uzlaşma kültürünün beşiği olmuştur. Fetih aynı zamanda insanlığın Türkleri daha yakından tanımasını, ceddimizin kucaklayıcı, koruyucu, müşfik yönetim yeteneklerini öğrenmesini sağlamıştır. Türklerin bu yüksek hasletleri, hakkaniyet ve insanlığa saygı üzerine kurulu yaşama anlayışı daha sonraki dönemlerde üç kıtayı yönetme kabiliyetlerinin fikir ve ahlaki zeminini hazırlamıştır. Fetih Türk ve İslam kültürünün yüz akı olarak medeniyet tarihimizde yerini almıştır. Fetihten sonra imar edilen ve eserlerle donatılan İstanbul kentinin yaşayan güzelliklerine rağmen bugün sosyokültürel kirlenmenin neden olduğu tahribat bakımsızlıkla karşı karşıya olduğu bir gerçektir” diye konuştu.
Nazilli Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği olarak Peygamberimiz tarafından müjdelenmiş bu tarihi kentin giderek silinmeye yüz tutan güzelliklerinin korunmasını dilediklerini kaydeden Alıcık konuşmasında, “Bu güzelliklerimiz yeniden kazanmış, geçtiğimiz asırlarda olduğu gibi huzur, barış ve kalkınmanın sembolü olarak dünyaya yön veren bir küresel merkez haline gelmesini istiyoruz. İstanbul"u bir Türk İslam kenti yaparak çağı değiştiren, dünyaya yeni bir başkent armağan eden, başta büyük Hakan Fatih Sultan Mehmet olmak üzere fetihte yer alan ecdadımızın hatıralarını minnet ve şükran ile anıyor hepsine Cenabı Allah"tan rahmet diliyorum” ifadelerine yer verdi.