Güneşin yaydığı ultraviyole (UV) ışınlarının cilt kadar göze de zarar verdiğini söyleyen Göz Hastalıkları Doktoru Şennur Kalender, “Güneşe yoğun şekilde maruz kalmak katarakt, makula dejenerasyonu ve retina hastalıklarına neden olabiliyor. UV ışınları, gözdeki korneayı kurutabilir, kaşıntı, batma, yanma ve kanlanma gibi şikayet ve hasarlara neden olabilir” dedi.

Son yıllarda ozon tabakasındaki incelme nedeniyle güneşten gelen zararlı ışınların arttığını belirten Dr. Şennur Kalender, “Görülebilen güneş ışınları ve görülemeyen UV ışınları gözdeki dokulara zarar vermesinin yanı sıra, kornea yanıklarından sarı nokta hastalığına kadar birçok göz hastalığına sebep olabilir. Bundan dolayı özellikle yaz aylarında güneş gözlüğü takmadan dışarı çıkmayın” diye konuştu.

GÜNEŞ GÖZÜ NASIL ETKİLER?
Kalender, güneş ışınlarının gözde yol açtığı zararları ise şu şekilde sıraladı:
Kapaklar: Kapaklarda UV ışınları güneş yanığına sebep olur, bunu gölge veya tente ile engellemek mümkün değildir. UV lokal cilt yaşlanması (keratos), yaşlılık benleri (spotlar), cilt kuruluğu ve kırışıklıklara sebep olur. Daha da ilerisi kötü huylu cilt kanserine sebep olabilirler. Bunu engellemenin tek yolu kaliteli güneş gözlüğüdür.
Kornea: Bu tabakayı etkileyen ışınları normalde ozon tabakası emer. Ancak ozon tabakasındaki bozulma sebebiyle zararlı ışınların bir kısmı yeryüzüne ulaşmaktadır. Bu yüzeysel, noktasal kornea hastalıklarına sebep olur. Daha uzun dalga boylarına (ozondan geçen) uzun süre maruz kalınırsa karda gördüğümüz kornea yanıklarına yazında rastlanabilir.
Lens: Güneş ışınları katarakt oluşumuna sebep olur. Işınlar lens içindeki proteinleri bozup katarakta sebep olur. Ayrıca yakın görme bozukluğu, tropikal yerlerde ışınların lensi bozmasından dolayı normalden 5 yıl önce başlar. İnsanlar 5 yıl erken yakın gözlüğü kullanmaya başlar.
Retina: Işın retinanın 3-4 derece ısınmasına sebep olur. Bu da retinada pigment epiteli dediğimiz retinayı besleyen tabakalarda lipofucsin gibi zararlı maddelerin açığa çıkmasına sebep olur. Bu madde makula (sarı nokta) dejenerasyonunun (bozulması) en büyük nedenidir.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ NEDEN GEREKLİ?
Güneş gözlüğü kullanmanın göz sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Dr. Şennur Kalender, “Güneş gözlüğü, kontrast duyarlılığını artırarak daha net görmeyi sağlar, karanlıkta görmeyi ve adaptasyonu arttırır. Görüntünün dağılmasını önler, daha keskin görmeyi ve kontrastının netleşmesini sağlar. Renklerde güneşin yarattığı dağınıklığı önler” ifadesini kullandı.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇERKEN...
Gözlüğün kalitesinin de önem taşıdığını, yeterli UV koruması olmayan güneş gözlüklerinin kişiye faydadan çok zarar getireceğini belirten Dr. Kalender, güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı:

“Güneş gözlüğü kesinlikle işportadan veya seyyar satıcıdan alınmamalı. Bu gözlüklerin özellikle çocuklara takılması büyük bir risktir. Güneşe karşı uygun gözlük kullanmayan kişinin retinasına ulaşan zararlı ışınların miktarı da artacaktır. Güneş gözlüğü seçerken görünümden ziyade gözlüğün fonksiyonu ön planda tutulmalı. Çerçevenin yeterli genişlikte olmasına, göze mümkün olduğunca yakın durmasına dikkat edilmeli. Yanı sıra göz etrafını örten, yan ve üst siperliği olan çerçeveler tercih edilmeli. Güneş gözlüğünün camlarının homojen renkte olmasına ve lokal renk değişikliği olmamasına özen gösterilmeli. Çok koyu renkli camlar gözdeki kontrastı bozar ve görme keskinliğini azaltır.”