Yaklaşık yarım yüzyıl önce Kayseri'de küçük bir atölyede “İstikbal kanepeleriyle” temelleri atılan ancak, bugün 24 ayrı sektörde faaliyet gösteren Boydak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, “sadece bayiliklerle değil yatırımlarıyla da kısa sürede güneşin doğup battığı her noktada olacaklarını” bildirdi.
Boydak, Anadolu Girişimci İşadamları Derneğinin (AGİD) davetlisi olarak, genç girişimcilere deneyimlerini anlatmak için geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, pazar hedeflerini hiçbir zaman 70 milyonluk Türkiye nüfusuyla sınırlamadıklarını söyledi.

Holding, bünyesindeki, İstikbal Mobilya, Bellona, İstikbal Regina Mutfak ve Banyo, Deco Halı ve HES Kablo gibi marka ve şirketlerin yer aldığı 24 kuruluşla kazandıklarını yine bu ülke için yatırıma dönüştürdüklerini anlatan Boydak, şunları kaydetti:

Öncelikle Türkiye'nin komşularından başlayarak ihracata ağırlık verdiklerini, yurt içinde 2 bin, yurt dışında 150 bayiye ulaştıklarını, sadece Yunanistan'da 11 bayilerinin bulunduğunu ifade eden Boydak, “Yunanistan'da 11'nci bayimizi açtıktan sonra Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu evi ziyaret ettim. Oradaki anı defterine de (Atam, doğduğun kentte emeğimizle ürettiğimiz ürünlerin satılacağı bir mağaza daha açmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz) yazdım, çok duygulandım. Bundan sonraki dönemde, bayiliklerin yanı sıra yatırımlarla da kısa sürede güneşin doğup battığı her noktada olacağız” dedi.

Boydak, mobilyadan tekstile, endüstriyel ürün üretiminden kablo, pazarlama ve metal üretimine, lojistik hizmetlerden yapısal kablolamaya kadar birçok alanda sektör lideri olmanın gururunu yaşadıklarını, ilk dış yatırım için ise araştırmalarının sürdüğünü, şu an Rusya'yı düşündüklerini kaydetti.

Gelişen teknoloji, ulaşım sektörünün büyümesi ile her an her yerde olunabildiğini anlatan Boydak, “öncelikle komşularımıza önem vermeliyiz. Suriye'nin başkenti Şam, Irak'ın kuzeyindeki bir çok noktada bayilerimiz çok iyi iş yapıyor. Şöyle bir düşünürsek üç saatte ulaştığımız bir milyar insan var, sadece biz değil ülke olarak bunu değerlendirmeliyiz. Çalışırsak bunu başarabiliriz. Örneğin tekstildeki başarımızla ABD'nin ünlü çok sayıda yatak firmasının ürününü biz vermeye başladık. Sınırları düşünmemek gerekir” dedi.

Boydak, 10 bini Kayseri'deki fabrikalarda olmak üzere 13 bin kişiye istihdam sağladıklarını, bayileri, tedarikçileri ve onların en az 4 kişilik aileleri de dikkate alındığında Boydak Holding'in 200-250 bin kişiye iş ve ekmek kapısı sağladığını ifade etti.

TÜRKİYE'DEKİ AİLE ŞİRKETLERİ

Hacı Boydak, geldikleri noktada çalışanlarının emeğinin inkar edilemeyeceğini, bir aile şirketi olmalarına rağmen yarım asrı aşkın süredir ülkeye hizmet ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Birçok Avrupa ülkesinde geçmişi yüzyıllara dayanan aile şirketleri bulunmasına rağmen, Türkiye'de 100 yıl ayakta durabilen aile şirketi sayısı bir elin parmaklarıyla sayılabilecek kadar az. Hatta yapılan araştırmada ülkemizdeki en uzun ömürlü aile şirketleri 25 yılı neredeyse geçmiyor. Biz, Boydak ailesi olarak iyi günde de kötü günde de birbirimize sarıldık. Doğruluktan, dürüstlükten ödün vermedik. Hepsinden önemlisi de bizim bünyemizdeki yöneticilerin hemen tamamı İstikbal'de yetişen kişiler. Aile şirketleri çok önemli ama hak etmeyen çocuk koltuğa oturmamalı. Benim 3 tane çocuğum var. Biri kız 2'si oğlan 3 çocuğum da eğitimlerini sürdürüyor. Onlar da dahil hak etmeden hiç kimseye koltuk teslim edemeyiz.”

Boydak, en büyük gururlarının ise geçmişteki zor günlerinde yanlarında işçi, memur, teknisyen ya da mühendis olarak çalışan kişilerin, bugün şirketlerinin genel müdürlük gibi en yüksek kademesinde bulunmaları olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Biz kuruluşumuzdan beri hiçbir şirketin elemanını çalmadık, elemanlarımızı kendi yanımızda yetiştirdik. Onlar, tırnaklarıyla kazıyarak, bulundukları makama geldiler. Makam konusunda hiç kimseye torpil yapmadık. Örnek vermek gerekirse; 1992 yılında Merkez Çelik'te 2 kişi ile başlattığımız çalışmada bugün 3 bin kişiye ulaştık. O günün iki elemanından biri olan Namık Kemal Ulusoy şu anda şirketin genel müdürü. Geçmişte Boytaş'ta memur olan Şahin Nursaçan bu şirketin genel müdürü oldu. Şirketimizde pazarlama elemanı olarak işe başlayan Bilal Uyanık, bugün Boydak Holding'in grup markaları pazarlama koordinatörü. Daha önce grup şirketlerinde teknik eleman olarak çalışan Bülent Alıcı, bugün Bellona'nın Türkiye satış müdürü. Yine muhasebeci olarak yanımızda çalışmaya başlayan Ali Yıkın bugün Boydak Holding'in finansman koordinatörü. Bu arkadaşlarımın yanı sıra ismini sayamadığım yüzlerce mesai arkadaşımız, bizimle birlikte yola çıktı, bizimle devam ediyor. Bu kişilere sadece genel müdürlük değil artık yönetim kurulu üyeliği de veriyoruz.”