Eğitim Bir-Sen tarafından düzenlenen 21. Yüzyılda Türkiye’nin Eğitim ve Bilim Politikaları Sempozyumu sona erdi. Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme yasasından, eşit işe eşit ücret düzenlemesine yönelik çıkarılan KHK’ye kadar bir çok konuda değerlendirmelerde bulundu.

-ŞİKE YASASI BİR AYDA İKİ KEZ ÇIKTI, TOPLU SÖZLEŞME YASASI 15 AYDIR ÇIKARILAMADI-

Konuşmasında, toplu sözleşme yasasının geciktirildiğini söyleyen Ahmet Gündoğdu, “Buradan TBMM’ye çağrım, çok çalışıyorsunuz, tebrik ediyorum, ama toplu sözleşme hakkı 12 Eylül referandumu ile verildi, toplu sözleşmeyi sağlayacak değişiklik 15 aydır çıkmıyor. Şike yasası ise bir ayda iki kez çıkıyor” şeklinde konuştu. Anayasanın 53 ve 128. maddesindeki değişikliklerin görmezden gelinemeyeceğini belirten Gündoğdu, “Bunu hazmedemeyen bakanlara çağrıda bulunuyorum: Biz, yüzde 50 oy aldık, nasıl olur da maaşları toplu sözleşme masası belirler? diyorlar. Bu, çağdaş dünyanın yaşadığı bir gerçektir. Paydaşlık budur, örgütlülüğe bakış budur. 53. Madde toplu sözleşme hakkını veriyor, 128. madde ise ‘memurların ve emeklilerin maaşları toplu sözleşme masasında belirlenir’ diyor. Bunu bu yıl öteleyebilir, geciktirebilirsiniz, ama uzun vadede buradan kaçış yok. Hazmederseniz, iyi olur” dedi.

-YASA ÇIKINCA TOPLU SÖZLEŞME YAPARIZ, OCAK 2011’DEN İTİBAREN GEÇERLİ OLUR-

Önceki yıllarda altına imza attıkları ek ödemelerin eski talepleri dikkate alınarak gerçekleştirildiğini belirten Gündoğdu, “Şimdi süre kazanıp 15 Ocak’ta hedeflenenin enflasyon doğrultusunda zam vermekten, daha sonra da toplu sözleşme yapmaktan bahsediyorsunuz. Geçen yıl, Türk-İş’le, Temmuz ayında anlaşma sağlandı. Ancak 1 Ocak 2011’den geçerli olmak üzere maaşlara yansıdıysa, Avrupa’ya bakmanıza gerek yok, Türkiye’de kendi anlaşmalarınıza bakmanız yeterlidir” ifadelerini kullandı.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN’A ÇAĞRI-

Toplu sözleşmeyi sağlayacak Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda yapılacak değişiklik taslağında, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısıyla ilgili de sıkıntıların olduğunu ifade eden Gündoğdu, Başbakan Erdoğan’a çağrıda bulundu. Başbakan Erdoğan’a Allah’tan acil şifalar dileyen Gündoğdu, “Yasamız sizi bekliyor, buna el atmalısınız. 2 buçuk milyon memur, milyonlarca da emekli 12 Eylül referandumunda yüzde 58 ‘evet’le gerçekleştirdiğimiz anayasanın 53 ve 128. maddelerindeki değişikliğin TBMM’de gereğinin yapılmasını bekliyor. Bunu da önemsediğimizi ifade etmek istiyorum.” dedi.

ANKA