Bankanızın internet sitesine girin ve hesabınız, para transferleriniz, fatura ödemeleriniz vb için ödediğiniz masrafları inceleyin. Fazla olduğunu düşünüyorsanız daha uygun seçenekler sunan bankalara geçmeyi düşünebilirsiniz. Bu kararı alırken bankaların müşteri hizmetleri anlayışının size uygun olanını seçmeyi de unutmayın.

Vadeli hesabınızdan kazandığınız faiz oranını inceledikten sonra diğer banka alternatiflerine de göz atın. Daha iyi oranlar bulursanız bankanızı arayarak yükseltmelerini talep edebilirsiniz.

Elinizin değmeyeceği, gözünüzün görmeyeceği bir birikim hesabı açın. 3’e 5’e bakmadan elinize geçen her ekstra parayı buraya atın. Ayrıca aylık gelirinizin de en az yüzde 10’unu orada biriktirin.

Fonları ve getirilerini inceleyin. Müşteri temsilcinizle konuşun, getirisinden memnun değilseniz fon değişikliği talep edebilirsiniz.

Kartlarınıza ödediğiniz aidatı kredi kartı ekstrenizden de görebilirsiniz. Bulamadıysanız arayın bankanızı sorun. Kartınız size ödediğiniz aidat kadar fayda sağlamıyorsa daha düşük aidatı olan kart seçeneklerine bakın.

Kredi kartı ekstrelerinizi incelerken bakın bakalım en çok “istek” harcamasını nereye yapmışsınız. İşte bu sizin zaafınız. Kendinize bu günden sonra “istek” harcaması yaparken iki kere düşünme sözü verin. Örneğin her gün 10 liraya kahve alıyorsanız bu ayda 300 tl eder. Sadece kahvenizi yanınızda taşıyarak 300 lira biriktirebilirsiniz.

Ödediğiniz telefon, internet, televizyon, müzik, film… ne kadar aboneliğiniz varsa hepsini alın önünüze, ne kadarlık bir paket almışsınız, ne kadarını kullanıyorsunuz detaylı inceleyin. Örneğin bütün gün işte internet kullanıyorsanız internet paketinizi düşürün, sinema paketi olan televizyon aboneliğinizde hiç film izlemiyorsanız iptal ettirin gitsin.

Elektrik, su, doğalgaz… tüm faturalarınız konusunda nasıl bir tasarruf yapabileceğinizi planlayın, evde kaç kişi varsa hepsi ile aynı masa etrafında oturup bu konuda onlardan da destek isteyin. Faturalardan ettiğiniz tasarrufu da birikim hesabınıza koyun.

İnternet elinizin altında, finansal konularda merak ettiğiniz bir konuda her hafta yeni bir bilgi, kelime… öğrenin. Bilginiz arttıkça finansal hayatınızdaki gelişmelere siz bile inanamayacaksınız.