Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

İşte Hakan Kılıç'ın yazısı:

Bugün size yeni bir gelişme olduğu için sadece AKINCI TİHA’dan (SİHA) bahsedeceğim, birçok yerde okuduğunuzdan biraz daha farklı anlatmaya çalışacağım. En yeni haber olarak Selçuk Bayraktar’ın son açıklamasından öğrendiğimiz kadarı ile 3 adet AKINCI, TSK’ya teslim edilmiş. Yani AKINCI artık operasyonel.

Burada kafanız karışmış olabilir, takip edenler hatırlayacaktır, birkaç hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyib Erdoğan’ın da katıldığı Tekirdağ/Çorlu’da bulunan Hava Meydan Komutanlığı’nda gerçekleştirilen törende 7 adet AKINCI vardı ki toplam 9 adet üretildiğini de biliyoruz. Ancak bunların sadece 3 tanesi şu anda teslim edildi, bir kısmı testbad bir kısmı prototip ve bir iki tanesi de teslimat için son rötuşları bekliyor.

AKINCI’nın özelliklerini anlatmadan önce genel manada ne işe yarayacak, neden önemli veya neden farklı, bunlardan bahsetmek istiyorum. En büyük farkı şu an TSK’nın ve diğer kamu kurumlarının kullandığı TB-2 ve TUSAŞ ANKA-S/B/I’dan çok daha büyük, çift motorlu ve dolayısı ile faydalı yük kapasitesi anormal derece de farklı olması. Dolayısı ile şu an gerek TMO gerekse diğer hava-yer görevlerini yerine getiren ve silah kapasitesi yüksek F-4E 2020 Phantom/Terminatör’ler ve F-16 gibi her türlü mühimmatı taşıyabilecek bir platform. Özellikle F-4E 2020’ler bir süre sonra tamamen kal edildiğinde tüm yük F-16’ların sırtında olacak ve F-35 de gelmediği için bu yükü sırtlamada yardımcı olarak AKINCI ve ondan biraz daha düşük kapasiteli AKSUNGUR önemli rol oynayacak.

Yazının devamı için tıklayınız...