Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, toplumda sıkça karşılaşılan akne probleminin tedavisinde fitoterapiden fayda sağlanabilineceğini ifade etti. Fitoterapinin ön plana çıkan bir yöntem olduğunu belirten Doç. Dr. Topaloğlu Demir, “Günümüzde akne tedavisinde kullanılan etkin pek çok tıbbi tedavi olmasına rağmen, aknenin kronik seyri nedeniyle daha etkili ve güvenilir tedavi yöntemleri araştırılıyor. Bu yöntemlerden özellikle bitkisel tedavi dediğimiz fitoterapi ön plana çıkıyor. Çay ağacı yağı, aloe vera, yeşil çay ve resveratrol başta olmak üzere bitkisel tedavilerin, antiinflamatuvar, antibakteriyel, antiandrojenik ve sebosüpresif etkileri sayesinde, akne gelişiminde rol oynayan tüm basamaklarda etkili olduklarına dair çeşitli yayınlar mevcuttur. Tabii bitkisel tedavilerin akne tedavisindeki etkinliğini ve güvenilirliğini ortaya koymak için kanıt düzeyi yüksek çalışmalara ihtiyaç var” diye konuştu.

TIBBİ TEDAVİLERE EK OLARAK KULLANILABİLİR

Fitoterapinin son yıllarda giderek popüler hale geldiğine dikkati çeken Doç. Dr. Topaloğlu Demir, bitkisel tedavileri ise şöyle açıkladı:



SİVİLCELER İÇİN ÇAY AĞACI YAĞI MUCİZESİ

Doç. Dr. Topaloğlu Demir, özellikle Melaleuca yağı olarak da bilinen çay ağacı yağının akne tedavisinde oldukça etkili olduğunu belirterek, “Çay ağacı yağı 100 yağ bileşeni içerir. Akne tedavisindeki etkinliği antibakteriyel ve antiinflamatuvar etkisine bağlanır. Çeşitli araştırmalar, çay ağacı yağı ürünlerinin uygulanmasının, hafif ila orta şiddette aknesi olanlarda hem inflamatuvar (iltahaplanma) hem de non-inflamatuvar lezyonların sayını azalttığını gösterir. Bildirilen yan etkileri ise diğer topikal tedaviler ile benzerlik gösterir. Ülkemizde çay ağacı yağı içeren yüz yıkama jelleri mevcut. Akne tedavisinde tıbbi tedavilere ek olarak veya akne oluşumu önlemek amacıyla kullanılabilir” ifadelerini kullandı.



AKNE TEDAVİSİNDE BU BİTKİLER KULLANILABİLİR

Çay ağacı yağından sonra ülkemizde akne tedavisinde sıklıkla kullanılan diğer bir bitkinin aloe vera olduğuna değinen Doç. Dr. Topaloğlu Demir, şu bilgileri verdi:

YAN ETKİLERE NEDEN OLABİLİR

Bitkisel ürünlerin, hekim önerisi doğrultusunda alınması gerektiğini ifade eden Demir, “Tıbbi tedaviler ile kombine olarak, kontrollü kullanılmaları sivilce tedavisini desteklerken, fitoterapi adı altında uygunsuz ve denetimsiz ürünlerin kullanımı sivilce çıkışını arttırabileceği gibi, egzama ve cilt lekesi başta olmak üzere pek çok yan etkiye neden olabilir. Aktif madde içermeyen bitkisel takviyeler olabildiği gibi arsenik, cıva veya kurşun gibi etiketli olmayan toksinleri içeren bitkisel tedaviler de olabilir. Doğru ürünü seçip kullanmak son derece önemlidir” dedi.

DHA