Vefatının üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen Turgut Özal, halkın gönlünde yaşamaya devam ediyor. 

Turgut Özal, 31 Ekim 1989 tarihinde yine muhalefetin katılmadığı 3. tur oylamasında 263 oy alarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı olmuştu. 

Özal, 9 Kasım 1989 tarihinde resmi olarak görevine başlamıştı..

TURGUT ÖZAL KİMDİR?

Dindar, sivil, demokrat

Merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 13 Ekim 1927'de Malatya'da dünyaya geldi. Özal, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'ni bitirdi. 12 Mart 1971'deki askeri muhtırada DPT Müsteşarı idi. Muhtıradan sonra görevinden ayrılan Özal, Dünya Bankası'dan gelen uzmanlık teklifini kabul eden Özal, eşi ve çocuklarını da alarak Amerika'ya yerleşti. 1973 yılına kadar Dünya Bankası Sanayii Dairesi'nde sanayi ve madencilik konularında danışman olarak çalıştı. Türkiye'ye döndükten sonra ise özel sektörde yönetici olarak çalıştı. Kasım 1979'daki Demirel'in azınlık hükümeti döneminde Başbakanlık Müsteşarlığı ve DPT Müsteşar Vekilliği görevine getirildi. Özal'ı 12 Eylül döneminde Başbakan Yardımcılığı'na taşıyan 24 Ocak Ekonomik Programı bu dönemde yapıldı. Program Özal ve ekibi tarafından hazırlandı.

İhtilalciler Özal'ı istedi

12 Eylül 1980. Sabahın ışıkları Ankara sokaklarına düşerken, askerler çoktan harekete geçmişti. Özal, darbe yapılacağından 11 Eylül günü haberdar olmuştu. Askerler, Programın uygulanması için Özal'ı göreve çağırdılar. Özal, Bülent Ulusu Hükümeti'ne girme şartı olarak Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevini istedi. Teklifi kabul edildi.

Siyasete atılma kararı

22 ay Kabine'de görev yapan Özal, 12 Eylül yönetiminin 1983'de serbest seçimlere geçileceğini açıklamasının ardından yeni bir parti kurarak siyasete atıldı. Pek çok arkadaşının, "Abi sakın parti kurma, askerler Ulusu'ya parti kurduracaklar. Kendi kontrolleri altında bir geçiş dönemi istiyorlar. Bu işe kafayı koymuşlar. Aksi halde demokrasiye geçiş aksar" şeklindeki telkinleri fayda vermedi. Özal partisini kurarken Türk siyasetindeki dört eğilimden yıpranmamış isimleri etrafında topladı.. Kadrosunu büyük ölçüde yeni ve genç isimlerden teşkil eden Özal, askerlerin veto tehdidine rağmen partisini kurdu. Evren'in Özal eleştirisi, ANAP'a olan sempatiyi artırdı. 6 Kasım'da ANAP beklenenin çok üstünde bir oy alarak, tek başına iktidar olabilecek bir sayıya ulaştı. Seçimi İstanbul'da karşılayan Özal, o akşam kardeşi Korkut Özal'la birlikte Ankara'ya hareket etti. Korkut Özal şöyle anlatıyor: "Seçimin yapıldığı 6.Kasım.1983 Pazar günü gecesi İstanbul'dan Ankara'ya gidiyorduk. Rakamlar bir şeyi gösteriyordu ANAP tek başına iktidardı. Yola devam ederken bunu kendisine söyledim ve ekledim; Aman ağabey bu senin değil Allah'ın işi. Verdiği cevap hala kulaklarım da: "Yahu Korkut sen benim başka türlü düşündüğümü mü zannediyorsun?"

Ölmeseydi parti kuracaktı

I. Özal Hükümeti 13 Aralık 1983'te kuruldu. Türkiye'yi kısa bir sürede çağının teknolojisiyle tanıştıran Turgut Özal, büyük işlere imza attı, bunları büyük bir kararlılıkla uyguladı. Dış politikada da önemli açılımlar gerçekleştiren Özal, bürokratik alışkanlıkları ters yüz etti. Yaptığı icraatlar yolsuzluklardan beslenen çevreleri tedirgin etti. Özal partisinin kongresinde, hala tam olarak aydınlatılamayan bir suikast girişimine maruz kaldı. Saldıradan hafif yaralı olarak kurtulan Özal, sonraki seçimlerde ikinci kez yine tek başına iktidara geldi. 1989'da Cumurbaşkanı seçildi. Kurucusu olduğu ve iki kez tek iktidara taşıdığı ANAP'ın Mesut Yılmaz^ın genel başkanlığı ile birlikte farklı mecralara yönelmesi Özal'ı çok üzdü. Bu nedenle yeni bir parti kurmanın hazırlıklarını yaptı. Ancak, 4 Nisan 1993'te Orta Asya'ya yaptığı büyük ve yorucu 11 günlük seyahatin ardından 17 Nisan günü Çankaya Köşkü'ndekoşu bandında spor yaparken kalp krizi geçirerek vefat etti. Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrılarak yeni bir parti kurmayı ve yarım kalmış projeleri hayata geçirmeyi düşünen Özal'ın erken ölümü büyük bir yasla karşılandı. Özal'ın beklenmedik ölümü de kuşkuyla karşılandı.

Kaynak: Vikipedi -Yeni Şafak