Manisa Soma'da 13 Mayıs 2014'te meydana gelen faciada 301 madenci ölmüştü. Faciaya ilişkin 51 sanığın yargılandığı davanın 5 tutuklu sanığından biri olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan geçen Temmuz'da 15 yıl hapse çarptırılmıştı. 301 madencinin ölümünden sorumlu tutulan Can Gürkan geçen perşembe temyiz başvurusunu değerlendiren İzmir Bölge Adliye Mahkemesi tarafından, tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliye edilmişti. Tahliye kararı başta ölen madencilerin yakınları olmak üzere birçok çevrede tepki yaratmıştı.

'KAPANMADI'

Faciada hayatını kaybeden madencilerden Erdoğan Köse'nin o dönem Soma Anadolu Lisesi'nde okuyan oğlu Berkan Köse, tahliye kararı için "Sanıyorlar ki verilen kararla ölen işçilerin davası kapandı. Dört elle eğitime sarılan öyle kardeşlerim var ki adalet anlamı bulana kadar bu koşuyu devam ettireceğiz" diye konuştu. Facianın ardından TED'in verdiği bursla Karabük'te yatılı okuyan Berkan Köse "Ben hakkın ve hukukun birlikteliğini babamdan öğrendim. Ve baba şuna çok inanıyorum ki bir gün mezarın başına gelip ‘Baba uyan adalet yerini buldu' diyeceğim" dedi.

'BİR DAHA YANDIM'

Faciada iki oğlu, Sami ve İlkay Yıldırım'ı kaybeden Senem Yıldırım (64) ise "Şu ağacın altında her günkü gibi oğullarımın dönmesini beklerken ölüm haberini aldım. O günden sonra hayatım karardı. O gün yandım. Her bayram, her mahkeme günü içimin acısını, yanmasını belki ceza alırlar diye soğutmaya çalıştım. Ne zaman ki patronun tahliye olduğunu duydum ben bir kez daha yandım. Aynı o gün gibi televizyonun karşısında dövünüp feryat ettim. Bu ülkenin 301 evladının hesabını soracak kimse yok mu bizden başka? Geride kalan yetimlere biz cevap veremiyoruz, ne diyeceğiz bu çocuklara?" diye konuştu.