Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sevgililer Günü'nde saksı çiçeklerinden ziyade kesme çiçekler tercih edildiğini, bu çiçeklerin başında da gül, orkide, karanfil gibi çiçeklerin geldiğini anlattı.
Kırmızı gülün gerek Türkiye, gerekse dünyada geçmiş yıllardan bu yana Sevgililer Günü'nde en çok satılan çiçek olduğunu belirten Çimen, bu yıl da mezata gelen çiçekçilerin en çok tercih ettiği çiçeğin kırmızı gül olduğunu vurguladı.

Emin Çimen, yerli çiçek üretimi konusunda Türkiye'nin kaliteyi yakaladığını, bu nedenle yerli orkidenin de hem fiyatının yabancı orkideye göre daha uygun olması hem de beğenilmesi nedeniyle çok satıldığını söyledi.

-Fiyatlar artmadı, düştü-

Soğuk ve karlı havanın olumsuz yönde etkilediği çiçek üretiminde yüzde 25 azalmanın söz konusu olduğunu ifade eden Çimen, ''Ama biz bu konuda tedbirlerimizi aldık. Çiçeklerimiz Antalya, Adana, Mersin, İzmir ve Yalova'dan geldi. Çeşitliliği konusunda da bir sıkıntımız yok'' dedi.

Çiçeklerin Sevgililer Günü'nde 7,5-12,5 lira aralığında satılacağına dikkati çeken Çimen, ''Böyle günler bize çiçeği sevdirme adına bir fırsattır. Geçen yıla göre çiçek fiyatlarında bir artışa gitmediğimiz gibi, fiyatları da düşürdük'' diye konuştu.

-Çiçekçilerin en çok umut bağladığı gün-

Türkiye'de Anneler Günü ve Sevgililer Günü'nün çiçekçilerin en çok umut bağladığı özel günlerden olduğunun altını çizen Çimen, Sevgililer Günü'nde satış yapacaklarına inandıklarını ancak sadece bu tür günlerde satış yapabildikleri için amaçlarının kar etmekten öte ''zarar etmemek'' olduğunu dile getirdi.

Çimen, ''Özel günlerde çiçekçi esnafının satışında her geçen yıl bir artış oluyordu ancak marketlerin, hastanelerin çiçek koyması, bizim esnafımızın satışını düşürdü. Bunun yanında, özel günlerde korsan çiçekçiler çıkıyor esnafı mağdur ediyor. Burada görev, emniyet ve belediyelere düşüyor. Esnafımızın yüzünün gülmesi adına bu konuda bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Çünkü çiçek satan esnaf, bu çiçeğin KDV'sini ödüyor. Eğer Sevgililer Günü'nde de satış yapamazsa en az 10-15 esnafımız dükkanını kapatmak zorunda kalacak'' diye konuştu.