Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, (DHA) - KADİR Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, Kayserili sanayici ve iş insanları ile bir araya geldi. Durukanoğlu Feyiz, Kadir Has Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni eğitim modelini anlatarak iş insanlarından destek istedi.
Kadir Has Üniversitesi ev sahipliğinde Kayseri'de düzenlenen toplantıda iş insanlarına yeni eğitimi modeli hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr Sondan Durukanoğlu Feyiz, "Kayseri'ye yoğun bir programla geldik. Bugün Kayseri'deki 3 liseyi ziyaret ettim. Öğrencilere bir ışık olabilme, yol gösterebilme adına kendi hikayemi anlattım ve neleri başarabilecekleri konusunda yardımcı olmaya çalıştım. Kayserili iş insanları ile bir araya geldik. Kayserili iş insanlarına Kadir Has Üniversitesinde geliştirdiğimiz yeni eğitim modelini aktarıp, Kayserili ekonomik zorluğu olan ailelerin zeki, çalışkan çocuklarının bu yeni eğitim modeli kapsamında eğitim alabilmeleri için onlardan destek olmalarını rica ettim" dedi.
Kadir Has Üniversitesinin oluşturduğu yeni eğitim modeli hakkında da açıklama yapan Rektör Durukanoğlu Feyiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim eğitim modelimizin iki dayanağı var. Birincisi, liseden çıkmış bir öğrenciyi bir dünya vatandaşına dönüştüren, birinci yıla özel çekirdek programımız. İkincisi ve eğitimde esas devrimi oluşturan ise 2. sınıftan itibaren tesis ettiğimiz proje tabanlı eğitim modeli. Eğitimdeki bu devrim ile biz öğretme yöntemini değiştiriyoruz. Yarın bir gün size lazım olur diye öğrencilerin beyinlerine bilgi yüklemek yerine, öğrencilerin beyinlerini bilgi işlemek ve üretmek için kullanmalarını istiyoruz. Öğrencinin bir proje havuzu var ve bu projeler bizim iş ortaklarımızdan gelen gerçek projelerden oluşuyor. Biz proje ortaklarımızdan Ar-Ge mühendislerini bize tahsis etmelerini istiyoruz. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz de bu modele katılıyor. Böylelikle öğrenci için gerekli olan akademik bilgiyi, kendisinin öğrenmesini sağlayacak bir yöntem geliştirmiş olduk. İş ortaklarımızdan istediğimiz bir diğer şey de, yaz aylarında bu öğrencilerimize Ar-Ge merkezlerinde staj imkanı sunmaları ve bunu 4 yıl boyunca sağlamaları. Bu yöntemle öğrencilerimiz 4 yıl sonunda yarı profesyonel bir şekilde iş hayatına atılmış oluyor."
Amaçlarının Türkiye'ye ve dünyaya katkı sağlayacak bireyler yetiştirmek olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr Sondan Durukanoğlu Feyiz; " Proje tabanlı eğitim modelimiz ile bir bölüme en fazla 30 kişi alıyoruz; bu eğitimi yüz veya iki yüz öğrenci ile sağlamak mümkün değil. Biz çok özel mezunlar yetiştirdik ve yetiştiriyoruz. Onların da hem Türkiye'ye hem de dünyaya katkı verecek bireyler olmasını sağlıyoruz. Böyle bir eğitim modelini, Kayseri’nin yetiştirdiği en önemli iş insanlarından, hayırsever sevgili Kadir Has’ın kurduğu üniversitede hayata geçirdiğimiz için büyük gurur ve mutluluk duyuyorum. O nedenle ilk durak olarak Kayseri'yi seçtik. Kayserili iş insanlarına bunu anlatıyoruz. Bizim “Beyaz Güvercinler” diye bir burs programımız var. Kadir Has Üniversitesine gelen her 100 öğrencinin 61 tanesi yüzde 100 burslu geliyor. Bizim kaynaklarımız bu kadar. Ama biz istiyoruz ki ekonomik olarak zorluk içerisinde olan zeki ve çalışkan öğrencilere bu fırsatı sağlayabilmek için değerli iş insanlarımız da katkı versinler. Yapacağınız katkılarla, o öğrencilere hayal edemeyecekleri bir eğitimi sağlayabilir; hem Türkiye'ye hem de dünyaya hizmet edecek yeni nesilleri yetiştirebiliriz. Biz sadece endüstriye insan yetiştirmiyoruz. Eğer öğrencilerimiz benim gibi bir akademisyen olmak isterlerse, onun için de birinci sınıftan itibaren bu öğrencilerimize araştırma yapma ve en prestijli bilimsel dergiler yayın yapma şansını sağlayarak, akademik kariyere atılma konusunda da büyük avantaj sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI