Çoğumuz para kazanıyoruz ve harcamalar yapıyoruz. Fakat kaçımız doğru bir şekilde, bu işin sistematiğini kullanarak harcamalarımızı yapıyoruz?

Finansal okuryazarlık yalnızca gelirleri finanse etmek değil, bütçenin yönetilmesini sağlar. Bu yönetim de birikime, yatırıma giden kapıları aralar. Finansal okuryazar olabilmek için kişinin hangi şartları sağlaması gerekir?

Plan Oluşturun

İşe gelir-gider tablosu oluşturarak başlamalısınız. Varsa ek gelir kaynaklarınızı yazın. Zaruri harcamalarınızı belirledikten sonra yol haritanızın belki de en önemli aşamasını tamamlamış oluyorsunuz. Çünkü nereye, ne kadar para harcadığınızı yazılı bir şekilde görmek para yönetiminiz için oldukça önem taşımakta.

Birikim Yapın

Zorunlu olmayan, 'olmasa da olur' dediğiniz harcamalarınızdan tasarruf edin. Az çok demeden paranızı finansal hedefiniz doğrultusunda biriktirin.

Yatırıma Çevirin

Birikim yaptığınız parayı zamanı gelince yatırım yapın. Yatırım tamamen sizin tutumunuza ve gelecekte ne elde etmek istediğinize bağlı olarak değişir. Finansal hedefinize göre hareket edin. Dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de risk yönetimi. Bu konuyla alakalı bankacınızdan fikir almanızda fayda var.

Temel Bilgilere Sahip Olun

Paranızı doğru yönetebilmek için şüphesiz parayla ilgili terimlere de aşina olmak gerekiyor. Bahsettiğimiz uzmanlık derecesinde iktisadi bilgilere sahip olmak değil. En azından döviz, vade, faiz gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız terimleri bilmekte fayda var.

Globalleşen dünyada paranın önemi daha da artıyor ve paranın yönetimi konusunda kalkınma örgütleri, devletler de insanları bilinçlendirmek için destek sağlıyor. OECD (Ekonomik İş Birliği Teşkilatı), World Bank (Dünya Bankası), FODER (Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği) gibi birçok sayıda ulusal, uluslararası kuruluş finansal okuryazarlığın artması için çalışmalar yapıyor. Unutmayın kişinin parasını yönetebilmesi demek ülkelerin ekonomilerini yürütebilmeleri anlamına da geliyor.

Belirttiğimiz üzere finansal bilginizi, tutumunuzu, davranışınızı, hedefinizi belirlemek tamamen size bağlı. Fakat küreselleşen bu dünyada finansal yönetiminizi yapmak kesinlikle size fayda sağlayacaktır. Herkes para kazanır, harcar ama siz farkınızı ortaya koyun ve kendi finansal yöneticiniz olun.