Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Semih Şükrü ile telefonda görüştü. Dışişleri Bakanlığı, iki bakan arasındaki telefon görüşmesinin karşılıklı ramazan ayını tebrik amaçlı olduğunu bildirmekle yetindi.

Ancak bu görüşmenin Çavuşoğlu’nun geçen 12 Mart’ta “Mısır ile hem istihbarat düzeyinde hem de dışişleri bakanlıkları düzeyinde temaslarımız var. Diplomatik düzeyde temaslarımız başladı” açıklamasından sonra yapılması dikkat çekti. Kulislerde bu görüşmenin perde arkasında, iki ülke alt düzey diplomatlarının kurduğu yakın temasın ve her iki başkenti görüşmeye ikna etmelerinin önemli rol oynadığı konuşuluyor. Kaynaklar, Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli’nin Gelişmekte Olan Sekiz Ülke (D-8) Toplantısı’nın ardından ortaya koyduğu çabalardan ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmesinin de gözardı edilmemesi gerektiğine işaret ettiler.

HER ŞEY 1 AY ÖNCE BAŞLADI

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin, Muhammed Mursi’yi 2013’te askeri darbeyle devirmesi üzerine diplomatik ilişkiler maslahatgüzar seviyesine indirilmişti. Son dönemde ilişkilerin hızlanmasında Mısır’ın geçen 18 Şubat’ta Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarında Türkiye’nin ilan ettiği kıta sahanlığına girmemesi önemli rol oynadı.