Yeterli, çünkü yüzün daha fazla nemli kalır

Yüzü sadece suyla yıkamanın en iyi yanı, yüzünüzün kurumaması. Bu şekilde ince çizgilerin görünür olması da engelleniyor. Yüz yıkandıkça ciltteki yağ arınır, yağ arındıkça cildin kuru kalmaması için daha fazla neme yani nemlendirici kreme ihtiyaç duyarız. Bu yüz temizleme ve nemlendirici döngüsü yüzünüzün her geçen gün daha fazla kimyasala maruz kalması anlamına gelir.

Peki ya makyaj varsa?

New Yorklu dermatolojist Kally Papantoniou hatırlatmadan geçmiyor, bu etkiler yalnızca makyajsız bir cilt için geçerli. Eğer o gün makyaj yaptıysanız cildnizdeki kimyasallar oksidatif etki yapabilir. Eğer makyajlıysanız cildinizi yatmadan önce hafif bir temizleyici ile temizleyin, sabah ise sadece su kullanın. Sıcak su, cildinizdeki yağın ve ölü hücrelerin arınmasına zaten yeterli olacaktır. Ancak makyajın iyi bir şekilde çıkarılmaması, yağlı bir cilt tipi için yeterli olmayacak ve bu da akne oluşumuna neden olacaktır. 

Yeterli, çünkü yüz temizleyiciler cildi tahriş edebilir

30'lu yaşların gelmesiyle birlikte vücudumuz daha az yaz üretir. Yaş 30'a dayanınca yüzünüzün daha fazla temizleyici köpük, temizleyici jele 20'li yaşlarınızdaki kadar dayanamadığını fark edersiniz. En kaliteli, en pahalı nemlendiriciyi kullansanız bile cildiniz kurur. Eğer cilt kuruluğu ile baş edememeye başladıysanız belki de yüz temizleyicileri bırakmanız gerektiğin anlatmaya çalışıyordur cildiniz size. 

Pul pul dökülme sizin korkutmasın

Yine 30'lu yaşlarla birlikte cildin pul pul dökülmesi de giderek azalır. Cildin aralıklarla soyulması ölü hücrelerin atılmasını sağladığı için, dökülme gerçekleşmeyince ölü deri cilde yapışır kalır. Bu da donuk ve mat bir görünüme neden olur. Los Angeles'lı dermatolojist R. Sonia Batra, cildin soğuk ya da sıcak suyla yıkanmasının ölü hücreleri ciltten atacağını, bu şekilde yüzün parlak kalabileceğini belirtiyor. Eğer cildiniz gıcır gıcır olana dek bir peeling kullanıyorsanız, bu cildinizi koruyan bariyeri giderek aşındırdığınız anlamına gelir.

Yeterli, çünkü cildinizin bazen bir tatile ihtiyacı vardır

Tıpkı sizin olduğu gibi cildinizin de bazen bir molaya ihtiyacı vardır. Kally Papantoniou, cildinizin fazla kozmetik ürün ve yaşlanma karşıtı krem ile serumlardan yorgun düştüğünü hissettiğiniz zamanlarda birkaç günlüğüne yüzünüzü sadece suyla yıkamanızda bir sakınca olmadığını belirtiyor. Bu durum egzamalılar için de geçerli olabilir, günde bir defa yüzü sadece suyla yıkamak cilt için faydalı yağların korunmasına yardımcı olur. 

Yeterli, çünkü belki de cildiniz gereksiz kimyasal ürünleri kullanıyorsunuz

Batra, bazı insanların genetik olarak cilt problemlerine daha az meyilli olduğunu hatta ciltlerinin daha az yağ ürettiğini belirtiyor. Bu durum size bir yerlerden tanıdık geliyorsa, belki sizin de yüz temizleyicileri bırakmanız gerekiyordur. 

Deneyin, öncesi ve sonrası fotoğrafları çekin, hangisi işe yarıyorsa o yoldan devam edin

Çoğu dermatolojist geceleri hafif bir temizleyici ile yüzü yıkayıp sabahları sadece su kullanmayı mantıklı buluyor. Papantoniou, "Bu benim en sık verdiğim tavsiye" diyerek "Bence akşamları makyajı çıkarıp yağların ve bakterilerin çoğalmasını teşvik etmek, sabahları ise güne yüzü sadece suyla yıkayarak başlamak yeterli" diye devam ediyor.