Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Milli Mücadele Sergisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşma yapan Erdoğan konuşmasına sözlerine, aralarında İstiklal Savaşı'nın ve Cumhuriyet'in kuruluşunun kahramanlarının torunlarının da bulunduğu katılımcıları selamlayarak başlayan Erdoğan, bundan bir asır önce İstiklal Harbi'ni veren ve zaferin ardından Cumhuriyet'i kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Meclisi ve ordunun tüm kahramanlarını şükranla yad etti, Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne, ülkenin gelişmesi, büyümesi, kalkınması için çalışmış, gayret göstermiş, ter dökmüş, katkıda bulunmuş herkesi şükranla andı. 



Açılışa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları katıldı. 



Ayrıca MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları da açılışta hazır bulundu.



Mustafa Kemal Atatürk'ün dayısının torunları Feyzullah Aldırma ve Figen Aldırma, Celal Bayar'ın torunu Emine Gürsoy Naskali, Fethi Okyar'ın torunu Fethi Okyar, İsmail Hakkı Altunbezer'in torunu Ayşe Baturay, Mehmet Akif Ersoy'un torunu Selma Argon, Halide Edip Adıvar'ın torunu Ömer Sayar ve Fevzi Çakmak'ın kardeşinin torunu Fatma Nur Çakmak da programda onur konuğu olarak yer aldı.



Sergide pek çok değerli obje ve Kurtuluş Savaşı'nda kullanılmış eşya bulunuyor. İşte onlardan bazıları...



Ülkenin iç kesimlerinde Maraş’ta Fransız askerlerinin Türk kadınlarına saldırısı üzerine Sütçü İmam ilk tepkiyi gösterip halkı mücadeleye davet ederken, Antep’te Şahin Bey Kilis yolu üzerinde Fransızlarla mücadele ederken şehadete yürümüştü.



23 Nisan 1920 Cuma günü, namazı takiben belirtilen törenlerin ardından bütün Ankaralıların coşkulu tezahüratı ile Büyük Millet Meclisi, eski İttihat Terakki Kulübü binasında toplandı. İlk meclise 110 civarında mebus katıldı.



I. Dünya Savaşı sonrası Osmanlı Devleti ile İtilâf Devletleri adına İngiltere arasında 30 Ekim 1918’de imzalanan ateşkes andlaşması.



Erzurum Kongresi'nin mührü. 3,7 cm çapında olan mühür, sarı madenden yapılmıştır. Mahfazanın dışı bordo cilt bezi ve deri ile, içi ise krem renkli kadife astar ile kaplanmıştır. Üzerinde üç satır yazı bulunan mühürde üstte “Erzurum Şubesi”, ortada iki çiçek motifi arasında “1335”, en altta ise “Vilayât-i Şarkiyye Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti” yazmaktadır. Erzurum Kongresi’nde alınan kararların altına bu mühür basılmıştır.



Millî Mücadele’de askerlerimizin kullandığı 25 x 20 ölçülerindeki matara alüminyumdan yapılmış, üzeri hâki renkte yün kumaş kılıfla kaplanmış, gövdesinin etrafına kahverengi deri şeritler ve çiviler tutturulmuştur.



Mustafa Kemal Paşa'nın dürbünü. 25,7 x 12 cm ölçülerindeki Carl Zeiss marka siyah metalden dürbünün üzeri deri ile kaplanmıştır. Askısı ve kılıfı kahverengi deridendir. Mustafa Kemal Paşa, dürbünü Millî Mücadele’de kullanmıştır.



Büyük Taarruz’da öncü kuvvetlerin elinde bulunan 48,5 x 77 cm ölçülerindeki bayrak elle dikilmiştir. Ay ile yıldızın üzerinde işgalden kurtarılan şehir ve kasabaların isimleri ve düşmandan geri alınma tarihleri vardır.



Hindistan Müslümanlarının Mustafa Kemal Paşa'ya gönderdiği Zafer Sancağı. 160 x 260 ölçülerinde olan sancakta kırmızı kumaş üzerine beyaz boya kullanılmış ve beyaz kumaş ile ay ve yıldız motifleri dikilmiştir. Üzerinde, Fetih Suresi’nin ilk ayeti ve Enfal Suresi’nin 17. ayetinin bir kısmı ve ithaf yer almaktadır.



Millî Mücadele’de Şark Cephesi Komutanı olan Kâzım Karabekir Paşa’ya ait yün kumaştan dikilmiş üniforma.