Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel  Raportörü Agnes Callamard'ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin  hazırladığı raporda, cinayet planının yeni detayları ortaya çıktı. 

BM Raportörü Callamard, Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı  raporda, Türk istihbaratının aktardığı söylenen bazı konuşma kayıtlarına yer  verdi.

Kayıtlara göre, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed  el-Uteybi, cinayetten önceki günlerde kimliği belirsiz biriyle "güvenlikle ilgili  bir görev"e ilişkin görüşmeler gerçekleştiriyor. Uteybi ile konuşan kişi, devlet  yetkilileri tarafından verilen bu görev için protokolden güvenilir birine ihtiyaç  olduğunu ve gerekirse bu kişiye özel izin verilebileceğini aktarıyor.

Uteybi, başka bir kişiyle yaptığı görüşmede, Riyad'dan yetkililerin  kendisini aradığını ve Riyad'da acil bir eğitim olduğunu söylüyor. Uteybi,  görüşmede konunun çok gizli olduğuna vurgu yapıyor.

Kayıtlardan ayrıca Başkonsolos'un Riyad'dan gelecek birileri için  konaklama, uçak bileti gibi ayarlamalar yaptığı anlaşılıyor.

"Konsolosluktaki iş iki ya da üç gün sürecek" 

Raporda, Suudi infaz ekibinin, Kaşıkçı'yı öldürmek için Riyad'dan  İstanbul'a nasıl geldiğine ilişkin konuşmalara yer veriliyor.

Kaşıkçı'nın öldürülmesinden 1 gün önce kimliği belirsiz bir kişi,  "Yarın Suudi Arabistan'dan bir komisyon gelecek. Konsoloslukta yapacakları bir  şey var… İçerideki işleri iki ya da üç gün sürecek." ifadelerini kullanıyor.

"Kurbanlık hayvan geldi mi?"

Kaşıkçı başkonsolosluğa girmeden birkaç dakika önce infaz ekibinden  Adli Tıp Uzmanı Salah Muhammed Abduh et-Tubeyki ve Suudi Arabistan istihbarat  servisindeyken Veliaht Prens Bin Selman'ın yakın ekibine dahil olan Mahir  Abdulaziz Mutreb arasındaki diyaloglar da raporda yer buldu.

Buna göre Suudi Arabistan istihbarat servisindeyken Veliaht Prens Bin  Selman'ın yakın ekibine dahil olan Kaşıkçı cinayetinin ele başı Mahir Abdulaziz  Mutreb, Tubeyki'ye, Kaşıkçı'nın cesedini çantaya koymanın mümkün olup olmadığını  soruyor.

Buna karşılık Tubeyki, "Hayır, çok ağır." şeklinde yanıt veriyor.  Tubeyki, daha sonra, "Kolay olacak. Eklemler ayrılacak. Bedeni ağır. Önce yerde  keseceğim. Plastik çantalar alır ve parçalara ayırırsak biter. Her birini  saracağız." ifadelerini kullanıyor.

Mutreb ve Tubeyki'nin Kaşıkçı'nın cansız bedenini "deri çantalara"  koymayı planladığı şeklindeki konuşmalara yer verilen raporda, Tubeyki'nin  "Doğrudan yöneticim ne yaptığımın farkında değil. Beni koruyacak kimse yok."  ifadelerinden endişelendiği anlaşılıyor.

Konuşmanın sonunda, Mutreb, Kaşıkçı'yı kastederek "kurbanlık hayvanın"  gelip gelmediğini soruyor ve geldiği yanıtını alıyor.

"Interpolden emir var" yalanı

Kaşıkçı başkonsolosluğa girdikten sonra kendisiyle yapılan  konuşmalarda, Suudi Arabistan'a dönüp dönmeyeceğine odaklanılıyor.

BM raporundaki konuşma kayıtlarına göre, Kaşıkçı'yı sorgulayan  kişiler, "Seni geri götürmek zorunda kalacağız. Interpol'den bir emir var.  Interpol senin geri gönderilmeni istedi." ifadesini kullanıyor. Buna karşılık,  Kaşıkçı, kendisine karşı bir dava olmadığını söyleyerek, dışarıda kendisini  bekleyenlerin olduğunu söylüyor.

İnfaz timinden Mutreb, Kaşıkçı'nın oğluna bir mesaj göndermesini  istiyor. Kaşıkçı, "Ne demeliyim? Yakında görüşürüz? Kaçırılmadan bahsedemem."  deyip bu teklifi reddetmesi üzerine birçok kez "Kısa kes." yanıtını alıyor.

Karşılıklı birkaç dakika süren diyaloğun ardından ekip, Kaşıkçı'ya  "Seni uyuşturup bayıltacağız." diyor.

Raporda, bunun ardından Kaşıkçı ile ekip arasında arbede yaşandığı ve  ardından Kaşıkçı'nın katledildiğinin anlaşıldığı belirtiliyor.

AB Kaşıkçı raporunu inceliyor

Avrupa Birliği'nin (AB), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı  cinayetine ilişkin tutumunun en başından beri çok açık olduğunu, Suudi  Arabistan'ın Birleşmiş Milletler (BM) raporuna vereceği cevabın beklendiği  belirtildi. 

İsmini vermek istemeyen bir AB yetkilisi, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın Suudi  gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin raporunu incelediklerini ifade etti.

Birliğin, Kaşıkçı cinayetine ilişkin tutumunun çok net olduğunu  anımsatan AB yetkilisi, Suudi Arabistan'ın BM raporuna vereceği tepkiyi  beklediklerini belirtti.

BM Özel Raportörüyle diyaloğun devam edeceğini aktaran AB yetkilisi,  konunun gelecek hafta BM İnsan Hakları Konseyi'nde de gündeme geleceğine işaret  etti.

BM'nin Kaşıkçı raporu

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından açıklanan 101  sayfalık raporda, Suudi Arabistan, Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten  sorumlu tutulmuştu.

Raporda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da  aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir  kanıtlar olduğuna işaret edilmişti.

Raporda ayrıca, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kaşıkçı'nın  öldürülmesine ilişkin tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet edilmiş,  Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımların Veliaht Prens ve onun yurt  dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiği vurgulanmıştı.

BM, Kaşıkçı raporu için Türkiye'ye teşekkür etti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek  Komiserliği (OHCHR), Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması  adına yaptığı iş birliği için "Türkiye'ye minnettar" olduğunu bildirdi. 

OHCHR, BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes  Callamard'ın, Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı rapor hakkında yazılı  açıklama yaptı.

Açıklamada, Türk hükümetine, "cinayetin soruşturulmasıyla ilgili  yaptığı iş birliği ve gösterdiği iyi niyet için son derece minnettar" olunduğu  bildirildi.

Açıklamada, "Kaşıkçı cinayeti, kapsamlı koordinasyon ve ciddi insan ve  finansal kaynakları içeren ayrıntılı bir planlamanın sonucuydu. Üst düzey  yetkililer tarafından denetlenmiş, planlanmış ve onaylanmıştır. Taammüden  yapılmıştır." ifadesi yer aldı.

OHCHR tarafından açıklanan 101 sayfalık raporda Suudi Arabistan, Cemal  Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.

Raporda, aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin  Selman'ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir  kanıtlar olduğuna işaret edilmişti.

Raporda ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kaşıkçı'nın  öldürülmesine ilişkin tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet edilmiş,  Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımların Veliaht Prens ve onun yurt  dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiği vurgulanmıştı.

"Suudi Arabistan, diplomatik ayrıcalıkların istismarı ve kendi  toprakları dışında güç kullanımı yasağını ihlal etmekten ötürü Türk hükümetinden  özür dilemeli." ifadelerinin kullanıldığı BM raporunda Suudi Arabistan,  Kaşıkçı'nın yaşadığı ABD'den de özür dilemeye davet edilmişti.

SUUDİLERDEN AÇIKLAMA

Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil  el-Cubeyr, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde ülke liderliğini baltalama  girişimlerini reddettiklerini söyledi. 

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR)  tarafından açıklanan 101 sayfalık rapora ilişkin Cubeyr, Twitter'daki hesabından  yaptığı açıklamada, "Kaşıkçı'nın öldürülmesinde ülkemizin liderliğini baltalama  girişimlerini reddediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Cubeyr, "Suudi Arabistan'ın adli makamları bu davayı değerlendirme ve  yetkilerini tamamen bağımsız olarak kullanma yetkisine sahip tek mercidir.  Davanın Suudi Arabistan yargısının dışına ve uluslararası boyuta taşınması kabul  edilemez." dedi.OHCHR tarafından açıklanan 101 sayfalık raporda, Suudi Arabistan, Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.   Raporda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir deliller olduğuna işaret edilmişti.  Raporda ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet edilmiş, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımların Veliaht Prens ve onun yurt dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiği vurgulanmıştı.

BM Sözcüsünden Kaşıkçı raporuna ilişkin açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter  Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, BM İnsan  Hakları Yüksek Komiserliğinin (OHCHR) Cemal Kaşıkçı cinayeti raporundaki  gazetecilerin korunmasına yönelik tavsiyeleri dikkate alacağını söyledi. 

Dujarric, günlük basın toplantısında, BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar  Özel Raportörü Agnes Callamard'ın, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında  hazırladığı raporda BM Genel Sekreteri Guterres'e yönelik yapılan "bağımsız  soruşturma" çağrısına ilişkin soruları yanıtladı.

Söz konusu raporu bu sabah aldıklarını, okumaya ve üzerinde çalışmaya  devam ettiklerini belirten Dujarric, "Raporda birçok tarafa birçok tavsiye var.  Genel Sekreter Guterres, gazetecilerin korunmasına ilişkin kendisine yönelik  tavsiyeleri tamamıyla dikkate alacaktır." ifadesini kullandı.

"Guterres duruşunu koruyor"

Guterres'in en başından beri Kaşıkçı cinayetini "korkunç" olarak  nitelendirdiği, bağımsız ve şeffaf bir soruşturma çağrısını sürekli yinelediğini  anımsatan Dujarric, "Guterres bu duruşunu koruyor." dedi.

Dujarric, daha önce de belirttikleri gibi BM Genel Sekreteri  Guterres'in herhangi bir üye ülkenin talebi olmadan cezai soruşturma  açamayacağına vurgu yaparak, "Eğer üye ülkeler tam ve verimli bir cezai  soruşturma yürütemezse uygun yasalar çerçevesinde, Güvenlik Konseyi kararına  taraf ülkelerin verdiği destekle bir soruşturma açılabilir. Tüm üye devletler bu  konuda iş birliği yapmalıdır." ifadesini kullandı.

Kaşıkçı cinayetinin sorumlularının hesap vermesi gerektiğinin altını  çizen Dujarric, "Kaşıkçı'nın ailesi de cinayete ilişkin cevapları almayı hak  ediyor." diye konuştu.

Callamard'ın Kaşıkçı raporu

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından açıklanan 101  sayfalık raporda, Suudi Arabistan, Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten  sorumlu tutulmuştu.

Raporda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da  aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir  kanıtlar olduğuna işaret edilmişti.

Raporda ayrıca, BM Genel Sekreteri Guterres, Kaşıkçı'nın öldürülmesine  ilişkin tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet edilmiş, Kaşıkçı'nın  öldürülmesine ilişkin yaptırımların Veliaht Prens ve onun yurt dışındaki kişisel  mal varlıklarını da kapsaması gerektiği vurgulanmıştı.

Rapor için Türkiye'de 1 hafta kaldı

Callamard,  Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası soruşturma için 28  Ocak-3 Şubat arasında Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Cinayetten yaklaşık dört ay sonra başlatılan soruşturma kapsamındaki  Türkiye ziyaretinde, Callamard'a, avukat Helena Kennedy ve adli tıp uzmanı Duarte  Nuno Vieira eşlik etmişti.