Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Self-ID; yani öz kimlik kavramı hem ülkemizde, hem dünyada tartışılmaya devam ediyor. Kişinin cinsiyetinin kendi beyanına dayandırılması gerektiğini savunanlar ve bu durumun yanlış olduğunu dile getirenler sık sık karşı karşıya geliyor. Son günlerde yeniden alevlenen bu tartışmalara yakından bakıyoruz.



Trans bireyler çoğunlukla çocukluktan itibaren öz kimliklerinin biyolojik bedenleri olmadığının farkında. Ancak her trans hemen hormon tedavisine başlayamıyor, ameliyat olamıyor veya yasal prosedürleri tamamlayamıyor. Bu nedenle self-ID, yani öz kimlik beyanı öne çıkıyor. Kişi cinsiyetini ne beyan ediyorsa, onu doğru kabul etmeli ve bu kişilerin hayatını o beyana göre yaşamalarına izin vermeliyiz.



Kadın beyanında bulunup madalya kazandıktan sonra yeniden erkek beyanı veren bir atlet, Olimpiyat Komitesi'nin trans sporcular konusunda daha katı kurallar koymasına sebep olmuştu. İnsanların çıkarları için yalan beyan verebildiğini bildiğimiz bir dünyada öz kimliği esas almak büyük sorunlara sebep olabilir.