Irrıtabl bağırsak sendromu olan bireylerlerin sindirimini kolaylaştıracak fodmap diyet listesiyle tüketilmesi gerekenler ve tüketilmemesi gerekenler listesini Diyetisyen Tuğçe Yardal açıkladı. fodmap diyet listesi için haberimize göz atın.

Öncelikle fodmap neyi ifade eder bir bakalım;

Fodmap “Fermente Oligo-,Di-‘Mono-sakkaritler ve Poliolleri ifade eder. Irrıtabl Bağırsak Sendromu olan bazı bireyler bu karbonhidratları sindirirken zorluk yaşayabilir/sindiremeyebilir. Sindirilemeyen bu karbonhidratlardan fakir besinleri içeren diyete ise fodmap diyeti denir. Genel olarak sindirim sistemi hastalıkları için önerebiliriz.

Öncelikle bu diyette tüketebileceklerimiz nelermiş bakalım.

Dikkat etmemiz ve sakınmamız gereken fodmap’den yüksek besinler ise;

Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki DÜŞÜK fodmap diyeti bağırsaklarda oluşan fermantasyonu azaltarak IBS şikâyetlerini azaltmıştır.

Genel birkaç öneride bulunacak olursam bütün bu sindirilemeyen karbonhidratları bir kaç hafta beslenmenizden çıkartıp daha sonra tolerasyonunuza göre yavaş yavaş beslenmenize ekleyebilirsiniz. Hareket halindeyken yemek yememeye çalışın. Bağırsaktaki hızlı fermantasyonu engelleyip su hacmini ve oluşan gaz şikayetini engelleyebilirsiniz.



Diyetisyen Tuğçe Yardal