İran basınında yer alan haberlerde, geçen hafta Tahran'daki bir otelde gözaltına alınan Rus gazeteci Yuliya Yuzik serbest bırakılarak Moskova'ya döndüğü belirtildi.

Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda geçen hafta pasaportuna el konulan, daha sonra kaldığı otelde Devrim Muhafızları tarafından gözaltına alınan Rus gazeteci Yuliya Yuzik ile ilgili İran'ın Moskova Büyükelçisi Mehdi Sanai, Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

RUSYA: SORGU SONRASI SERBEST BIRAKILACAK

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "4 Ekim'de Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov ile İran'ın Moskova Büyükelçisi Mehdi Sanai arasında tutukluluk koşullarının öğrenilmesi amacıyla görüşme gerçekleşmiştir. Mehdi, Yuzik'in savcılık birimleri tarafından gözaltına alınmasını doğruladı. Mehdi tarafından Yuzik'in sorgu işlemlerinin tamamlanmasından sonra serbest bırakılacağı belirtildi" denilmişti

PESKOV: AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'dan da gözaltına alınan Rus gazeteci Julia Yazik ile ilgili yapılan açıklamada, gazetecinin gözaltına alınmasını kabul edilemez olarak değerlendirirken, "Yuzik'in gözaltına alınmasıyla ilgili tavrımız net. Biz Rus gazetecinin gözaltına alınmasını kabul edilemez olarak görüyoruz. Yakın bir gelecekte gazetecinin serbest bırakılacağına inanıyoruz ve İran tarafından gerekli açıklamaların yapılacağını düşünüyoruz" dedi.

Dış basında çıkan bazı haberlerde de Yuzik'in casusluk suçlamasıyla gözaltına alındığı iddia edilmişti. 

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, pazartesi günü yaptığı açıklamada,  Yuzik'in gözaltına alınmasının casusluk davasıyla ilgili olmadığını, vizedeki ihlalden kaynaklandığını ve meselenin kısa sürede neticeleneceğini söylemişti.

Kaynak: AA