İngiltere'de Boris Johnson hükümeti, kendi kendini finanse eden Hintli öğrencilerle popüler olan iki yıllık çalışma sonrası vizesinin geri döndüğünü ve 2012'de İngiltere'ye gelen büyük bir Hint öğrencisi düşüşüne yol açan kararı tersine çevirdiğini duyurdu.

Duyuru, gelecek yıldan itibaren herhangi bir konuda bir derece kursu tamamlayan Hintli ve diğer uluslararası öğrencilerin iki yıl kalabilecekleri ve herhangi bir işe girebilecekleri anlamına geliyor. Hintli öğrenciler iki yıllık bir süre boyunca iş bulmak ve İngiltere'de okumak ve yaşamak için fırsat bulacaklar. 

Eski vize kararı Theresa May tarafından askıya alınmıştı. Eğitim vizelerinin kapatılması, İngiltere’nin uluslararası öğrencileri daha az hoş karşıladığı algısına yol açarak, Hintli öğrencilerin 2010-2011’de en yüksek rakam 39.090’dan 2016-17’de 16.550’ye düşmesine neden oldu. 

Johnson, İngiltere'nin öncü araştırma ve uluslararası işbirliğinin bir örneği olarak vurguladığı yeni vize yolunu açıkladı.

“Bu tür atılımlar, İngiltere'de okumak ve çalışmak için dünyanın dört bir yanındaki en parlak ve en iyiye açık olmadan mümkün olamazdı. Bu nedenle uluslararası öğrencilerin potansiyellerini ortaya koymaları ve kariyerlerine İngiltere'de başlamaları için yeni bir yol açıyoruz ”dedi.

İngiltere üniversiteleri ve diğer paydaşlar son yıllarda çalışma sonrası vizenin geri dönmesini talep ediyorlar, ancak Mayıs ayında İngiltere ekonomisine uluslararası öğrencilerden yararı olduğunu gösteren araştırma ve diğer verilere rağmen, ana sekreter ve ardından başbakan tarafından reddedildi.

Tüm İngiltere Üniversiteleri Genel Müdürü Alistair Jarvis şunları söyledi: “Bu çok olumlu bir haber. Kanıtlar, uluslararası öğrencilerin Birleşik Krallık’a önemli olumlu sosyal sonuçları ve ekonomik katkılarda 26 milyar Sterlin getirdiğini göstermektedir, ancak çok uzun süredir Birleşik Krallık’taki çalışma sonrası çalışma fırsatlarının eksikliği bizi bu öğrencileri cezbetmede rekabetçi bir dezavantaja sokmuştur ” .

“İki yıllık bir çalışma sonrası çalışma vizesinin başlatılması, Üniversiteler İngiltere’nin uzun süredir kampanyada bulunduğu bir şeydir ve bizi ilk tercih edilen çalışma hedefi olarak bulunduğumuz yere geri döndürecek olan bu politika değişikliğini şiddetle karşılıyoruz. Artık geniş bir işveren yelpazesi dünyanın dört bir yanından yetenekli mezunlara erişmeyecek, aynı zamanda bu öğrenciler İngiltere'deki yaşam boyu bağlantılara sahip olacak ”dedi.

 İsrail Hükümeti ile yapılan yetkisiz toplantılar nedeniyle Kabine'deki ilk görev süresi sona eren Priti Patel şunları söyledi: “Yeni Mezun Rotası, bilim ve matematik veya teknoloji ve mühendislik alanında ister Birleşik Krallık'ta eğitim görebilecek, gerekse başarılı kariyerler kazanmaya devam ederken değerli iş tecrübesi kazanabilecek yetenekli uluslararası öğrenciler anlamına gelecektir. Küresel bakış açımızı gösteriyor ve en iyisini ve en iyisini çekmeye devam etmemizi sağlayacak ”dedi.

Eğitim sekreteri Gavin Williamson şunları ekledi: “Uluslararası öğrencilerin ülkemize ve üniversitelere yaptığı önemli katkı hem kültürel hem de ekonomik. Varlıkları, İngiltere'ye yarar sağlıyor, bu yüzden bu öğrencilerin çalışmalarından sonra İngiltere'de kalabilecekleri süreyi artırdık ”.

Kaynak: hindustantimes