Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Uluslararası Polis Teşkilatı'nın (INTERPOL) 89'uncu genel kurul toplantısı, İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde bugün başladı. Interpol'ün Genel Kurul Toplantısı'na 160 ülkeden bakan, bakan yardımcısı, müsteşar, uluslararası Kuruluş temsilcisi ve Emniyet genel müdürü seviyesinde bürokrat katıldı. Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Milenyum çağından beklediğimiz şekilde gelişme gösteren neredeyse tek konu, suç ve suçlunun ölçeği olmuştur. Artık neredeyse tüm güvenlik sorunları küreseldir, tüm güvenlik sorunları büyüktür" dedi.

Soylu, "Dünya medeniyeti, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO ve uluslararası kuruluşları, uluslararası problemlerde çözüm için inisiyatif almaları için üretti ancak bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki küresel sorunların çözümünün yerelden beklendiğini bahsettiğimiz uluslararası kurumların Türkiye'deki futbol terimiyle topa girmediğini veya topu ortada dolaştırdığını net bir şekilde görüyoruz. Tarif etmeye çalıştığım tablo hiçbir ülkenin tek başına çözebileceği bir tablo değildir" şeklinde konuştu.

ÜYE ÜLKELERE 1037 PARMAK İZİ

Interpol beklentilerimizin en yüksek ve en iyimser olduğumuz bir kurumdur. Açıkçası güzle sonuçlarda aldık. Mesela uluslararası düzeyde aranan bir şahsın 2019 yılında Bulgaristan polisi tarafından yakalanmıştı. Bu şahıstan alınan parmak izlerine yönelik arkadaşlarımızın yaptığı çalışma sonucunda, bu kişinin 2010-2011 yılında Bitlis ilimizde meydana gelen 5 polis ve 4 sivil vatandaşımızın şehit edildiği patlama olayının faili olduğu ortaya çıkmıştı. Üye ülkeler bizden son 2 yıl içerisinde ülkelerindeki terör, asayiş ve narkotik olaylarına karışan 1037 kişinin parmak izini bizden talep etmiştir. 

İNTERPOL'DEN BEKLENTİMİZ, SADECE DOSYA VE PARMAK İZİ PAYLAŞAN, BİR KURUM OLMASI DEĞİLDİR

İnterpol'den beklentilerinin, sadece dosya ve parmak izi paylaşan, bülten çıkaran bir kurum olması değildir diyen Bakan Soylu, "Dünyadaki sorunlar küresel hale gelmiştir. Oysa dikkat edin 21'inci yüzyılın sonunda küresel bir gelişmeye şahit olduk. Küresel birtakım karar mekanizmalarının yerele devredildiği bir dünya gelişimi yaşadık" dedi.