Ülkem Okuyor, Türkiye'deki kitap okuma oranının düşüklüğünü kendine dert edinen bir ekip tarafından kurulan bir sosyal girişim. Bu kitap kulübüne üye olanların adreslerine her ay bir veya iki kitap geliyor, bir kitap ise elverişsiz bölgelerde kurulacak olan taşra kütüphaneleri için askıya bırakılıyor. Ayrıca, her üç aylık abonelik için de adına bir ağaç dikiliyor.

Sosyal girişimin kurucu ekibi ODTÜ ve Yeditepe Üniversitesi mezunlarından oluşuyor ve üniversite öğrenciliği yıllarında kurdukları taşra kütüphanelerinin projeye temel oluşturduğunu ifade ediyor. Kuruculardan Hasan Türk, proje hakkında şöyle konuşuyor, "Ülkemizde hayatı boyunca bir kitap dahi okumayan insanlar var. Kimi zaman bulamıyor, kimi bahaneler buluyor, çoğunu televizyon ve cep telefonları esir alıyor, bazılarının ise hevesi var ama okuyacak kitabı yok. İnsanlar harekete geçmek için güçlü nedenlere ve hikayelere sahip olmak ister. Biz buradan hareketle hevesi olmayana heves, imkanı olmayana imkan yaratacak sistemimizi kurguladık. Bunu yaparken doğayı es geçmeden, nerede yaşadığımızı unutmadan, sistemimize fidan bağışını da entegre ederek 360 derece faydaya ulaştık.”

TÜİK'in 2016 yılı araştırma verilerine göre Türkiye'de kitap ihtiyaç listesinde 235'inci sırada yer alıyor. Aynı araştırmaya göre kitap okumaya ayrılan süre kişi başına günde 1 dakikayken, TV izlemeye 6 saat, cep telefonlarına ise 3 saat ayrılıyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) paylaştığı istatistiğe göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86'ncı sırada yer alıyor. Hasan Türk bu konuda, “Toplumca okumuyoruz. Üniversite mezunları da okumuyor, ilkokul mezunları da. Oysa okumak birçok temel becerinin ve duygunun gelişiminde en faydalı eylemdir. Böylelikle toplumsal yetenekler ve duygular gelişir. Öte yandan teknolojinin gelişimi ile birçok içi doldurulmamış -moda- terim ortaya çıkıyor. Kitap okumayan çocuklara kodlama öğretmeye çalışılıyor. Okumayan insanlardan düşünce derinliği, empati ve inovatif bakış açıları bekleniyor. Bunların sağlıklı bir biçimde gelişimi için okumayı toplumsal bir alışkanlık haline getirmemiz gerekir” diyor.

FONLAMAYA ÇIKTI

Kurumsal kitap kulüpleri ve kurumsal kütüphaneler de kuran girişim, beş yılda 140 bin kitap, 120 taşra kütüphanesi, 20 bin ağaç ve 30 dakika günlük ortalama okuma süresine erişmeyi hedefliyor.Kurucuların kitlesel fonlama sitesi fongogo'da açtığı fonlama kampanyası ile potansiyel üyelerin kitap kulübüne ön katılımı sağlanıyor. Söz konusu fonlama kampanyasına https://www.fongogo.com/Project/ulkem-okuyor adresinden ulaşılabiliyor.