Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Merkez Bankası Kripto Varlıklar İle İlgili Hangi Kararları Aldı?

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre kripto paralar, ödeme hizmetlerinde kullanılamayacak.

Kripto Paraya Haciz Şoku!

Türkiye'de "dijital", "sanal" ve "kripto" olarak ifade edilen paralarla (coinlerle) ilgili bir ilk yaşandı!

100 Yıllık Bankacılık Sektörünü 10 Yıllık Fintechler Sallıyor 

SC Yönetim & Danışmanlık Kurucusu Soner Canko, dünyada bankacılık sektörünün özellikle son 30 yılda teknoloji ve dijitalleşmeyi sadece kanal yönetimi olarak gördüğünü söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Canko, teknoloji ve dijitalleşmenin bankacılık sektörü tarafından sadece bir kanal yönetimi değil, değişim ve dönüşümün önemli bir anahtarı olarak görülmediğinin altını çizdi. Dolayısıyla fintechler ve bigtechlerin tüketicilere daha fazla odaklanıp yakın olmayı başardıklarını vurgulayan Canko, "Daha çevik ve ekonomik hizmetler üretmeyi başarıp ürün ve hizmetlerinde başarılı oldu. Bir de odaklı çalışmayı başardılar. Bugünün bankaları birer süpermarket gibi birçok ürün ve hizmeti sunarken fintech ve bigtechler belli ürün ve hizmetlerde odaklandılar" diye konuştu.

ECB’den ‘Dijital Euro’ Anketi: Kamuoyunda Öne Çıkan 3 Talep:

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) olası “dijital euro” ihracına yönelik kamuoyu görüşünün detaylı raporu açıklandı.

Rapora göre, EuroBölgesi vatandaşları ve şirketleri dijital para ile ödeme yaparken “ödemenin gizliliğini (kişisel gizlilik mahremiyet)” önemli öncelik olmasını bekliyor.

“Ödemelerin gizliliğinin” potansiyel bir dijital euronun talep edilen özellikleri arasında yüzde 43 ile en yüksek sırada yer alırken, bunu yüzde 18 ile “güvenlik” ve yüzde 11 ile “Avrupa çapında erişim talebi” izledi. Bunları ise yüzde 9 ile dijital euroda ek maliyetlerin olmaması ve yüzde 8 ile de online kullanım takip etti.

ECB’nin anketine katılanlar dijital euronun bankacılık sistemine entegre olması isterken, katılımcıların yarısı her vatandaşın kaç dijital euroya sahip olabileceğine sınır getirilmesinden yana oldu.

Bill Gates: Bitcoin Taraftarı Değilim

Bloomberg yayınına katılan Gates, Elon Musk’ın 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımına atıf yaparak "Elon'ın çok parası var ve çok yönlü biri. Onun Bitcoinlerinin aşağı ya da yukarı gitmesi beni endişelendirmiyor" dedi. Bitcoin yatırımcılarına dikkatli olmaları gerektiğini belirten Gates, "Eğer Elon'dan daha az paranız varsa, dikkatli olmalısınız" dedi.

1,5 milyar dolarlık yatırımına karşın Bitcoin’de aşırı fiyatlama olduğuna dikkat çeken Musk'ın karşısında Bitcoin'e son dönemde eleştirel yaklaşanlar arasında Gates ile birlikte Warren Buffett ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın isimleri de öne çıktı.

Çin’de Dijital Yuan Hazırlığı
Yaklaşık 1000 yıl önce dünyada metal para hüküm sürerken, Çin kâğıt parayı icat etti. Şimdi ise Çin hükümeti para basmayı dijitalleştirmek için kolları sıvadı. Kredi kartları ve mobil ödeme parayı sanal hale getirse de Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Çin’in atacağı adım çok farklı. Söz konusu gelişme mevcut paranın elektronik ortamda transferiyle ilgili değil, bilgisayar koduyla para basılması yönünde.

Hatalı Basım 200 TL'yi, 55 Bin TL'ye Satışa Çıkardı

Bafra ilçesinde süt ve süt ürünleri satışı yapan Hüseyin Güzel, kasadaki paraları düzenlerken 200 TL'lik banknotun, diğer paralardan farklı olduğunu gördü. Paranın ön yüz sağ üst köşesinde ‘200’ yazması gereken yerde iki sıfırın eksik olduğunu gören Güzel, önce paranın sahte olduğunu düşündü. Ardından bankaya giden ve banknotun gerçek olduğunu teyit ettiren Güzel, paranın hatalı basıldığı öğrenince 200 liralık banknotu, koleksiyon değeri taşıdığını düşünerek 55 bin liradan satışa çıkardı.