Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Türkiye'de vaka sayıları artıyor. Bakanlık verileri paylaştı. Durum iç açıcı değil. Sağlık Bakanlığı'nın illere göre haftalık vaka sayısı haritası güncellendi. Haritaya göre, her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısı İstanbul'da 229,92, Ankara'da 343,08, İzmir'de 49,58 oldu. Kışın yaklaşması ile birlikte hafta içi ve hafta sonu ayrıt etmeden uygulanan tedbirlere yenileri eklenecek mi? soruları sorulmaya başlandı. Uzmanlar ve bilim kurulu üyeleri artış devam ederse kapanma dahil yeni tedbirlere vurgu yapıyor... Kabine toplantısının tarihi belli oldu pazartesi yapılacak. Bir yanda grip mevsimi bir yandan koronavirüs ile mücadele, bu kapsamda da 'Yeni bir tedbir gelir mi, ya da tedbirlerde bir değişiklik olur mu?' Tüm bunların da kabine toplantısında masaya yatırılması bekleniyor...

Türkiye'nin gözü kabine toplantısında olacak. Kabine toplantının pazartesi yapılması bekleniyor. Koronavirüs ile mücadelede kış aylarının yaklaşması ile birlikte yeni döneme geçilebileceği konuşuluyor. Kabine toplantısının en önemli gündem maddelerinden biri de korona ile mücadelelinin yol haritası. Bu kapsamda da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sunum gerçekleştirmesini bekleniyor. Özellikle vaka sayısındaki artış, aşılama oranları, tüm bunlarla ilgili bilgileri kabine üyelerine aktaracağı belirtiliyor.

Öte yandan havalar soğuyor. Bir yanda grip mevsimi bir yandan koronavirüsle mücadele, bu kapsamda da 'Yeni bir tedbir gelir mi, ya da tedbirlerde bir değişiklik olur mu?' Tüm bunların da Kabine Toplantısı'nda masaya yatırılacak.

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok farklı yeni tedbirlerin kendi ilgi alanından öte Bilim Kurulu'nun ilgi alanı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Ben Bakanıma, Bilim Kurulu'nda konuyu çok farklı bir yere taşımanız lazım ve alınacak tedbirler özellikle gerek halkımızda gerekse ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine yönelik çok daha farklı olmaması lazım. Ama dün bakanımla da yaptığım görüşmede 'Başta maske olmak üzere bunlardan da taviz veremeyiz.' diyor. Bundan taviz veremeyiz dediğine göre, demek ki Bilim Kurulu'nun maske konusunda bir hassasiyeti var. Bunun da çarşıda, pazarda, sokakta, kapalı mekanlarda olduğu bir gerçek. Bundan taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Özellikle ben vefata çok önem veriyorum. Vefatla birlikte vakaların asgariye inmesi, inanıyorum ki bu mücadelede bizim başat tedbirlerimiz olacak."

Uzmanlar, vaka sayılarının artmasının devam etmesi halinde sokağa çıkma yasaklarının tekrar geri döneceği fikri etrafında birleşti. Ankara Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Aziz Ahmet Surel, Kovid-19 mutasyonlarının aşılanmayan bireyler nedeniyle hızla devam ettiğini belirterek, "Her mutasyon aşının hazırlandığı virüsten farklı bir virüs anlamına geliyor. Dolayısıyla aşılanmayan nüfus var oldukça bu yeni mutasyonların önünü açacağından aşılananların güvenliğini de riske atacak." uyarısında bulundu. Surel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Kovid-19'a karşı çift doz aşılanma oranları ve vaka sayılarının durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kovid-19 vaka sayılarındaki artışın şu an sağlık hizmetlerini aksatacak düzeyde sıkıntı yaratmadığını vurgulayan Surel, ülkelerde dönem dönem vaka sayılarındaki artış sağlık hizmet kapasitesini zorlayacak sınıra yaklaştığında "kapanma" tedbirlerinin gündeme alındığına dikkati çekti.

Hafta içi hafta sonu kapanmalar gündeme gelebilir. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, "Kış çok ağır geçecek. Kapatmamak için direniyoruz ama önlemlerimizi almaz, vaka sayılarını düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız dedi. Geçen yıla göre üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu söyleyen KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın, "Eski vaka renklendirme haritasına göre yeşil alan hiç kalmadı, sarı alan olan yerler var. Türkiye aslında turuncu ve kırmızı durumda. Vakalarımız çok yüksek ve Karadeniz de önde gidiyor. İnsanlar artık kurallara uymuyor. Sanki yokmuş gibi bir yaşam kurulmaya başlandı. Bunun sonucu olarak da hastanelerde viral özellikli üst solunum yolu enfeksiyonları görmeye başladık. Elbette her yıl mevsimsel olarak bunu görüyorduk ama geçen yıl maskelerin çok önemli düzeyde kullanılması nedeniyle hiç görmemiştik. Neredeyse sıfırdı ama bu yıl çok erken başladı. Bu da bize maske kuralı uyumu olmadığını düşündürdü dedi.

Kaynak: Posta