Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Sudan'da askerler ve muhalefet arasında arabuluculuk yapmak için Hartum'a gitti. Ahmed, ilk olarak Askeri Geçiş Konseyi'nin yetkilileriyle bir araya geldi.

Ahmed, Askeri Geçiş Konseyi lideri General Abdülfettah Burhan'dan sonra bazı protestocularla da görüşecek.

Protestolara öncülük eden gruplardan Sudan Doktorları Merkez Komitesi, güvenlik güçlerinin oturma eylemi yapanlara yönelik olarak Pazartesi günü başlattığı operasyonda ölenlerin sayısının 113'e çıktığını açıkladı.

Sudan Doktorları Merkez Komitesi'nin Facebook'ta yaptığı paylaşımda, "Askeri Konsey milislerince 5 kişinin daha öldürüldüğünü üzülerek bildiriyoruz. Biri Hartum'da, -3 Haziran katliamı mağdurlarından biriydi ve yoğun bakımdaydı- dördü de Port Sudan şehrinde. Son ölümlerle birlikte ölü sayısı 113'e yükseldi" denildi.

Komite, ülkede darbe sonrası yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi'nin üyelerine büyük baskı uyguladığını da bildirdi.

Sudan Sağlık Bakanlığı ise son açıklamasında protestolarda 61 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Pazartesi günü Konsey'in emriyle askerler, demokrasi çağrısında bulunan silahsız göstericilere ateş açmıştı.

BBC'ye konuşan Hartum sakinleri, Acil Destek Güçleri adlı milis grupların sokaklarda dolaşıp korku saldığını ve sivillere saldırdığını söylüyor.

Askeri Geçiş Konseyi Pazartesi günü yaşananların soruşturulacağını açıklamış; Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi'nde yaşananları kınama girişimi, Çin ve Rusya tarafından engellenmişti.

Afrika Birliği ise sivillerin yönetiminde bir geçiş hükümeti kurulana dek Sudan'ın üyeliğini askıya almıştı.

Sudan'da neler oluyor?

Sudan'ı 30 yıl yöneten Ömer el Beşir darbeyle devrilmiş, Askeri Geçiş Konseyi yönetime el koymuş, göstericiler ise 6 Nisan'da Genelkurmay Başkanlığı'nın önündeki meydanı işgal etmişti.

Konsey ve protestocular, seçimlerle sonuçlanacak 3 yıllık bir geçiş sürecinde uzlaşmıştı.

Ancak Pazartesi günü Sudan ordusu, eylemcileri meydandan çıkartmak için müdahaleye başladı.

Güvenlik güçleri, Genelkurmay Başkanlığı önünde uzun süredir oturma eylemi yapan sivil geçiş konseyi yanlısı göstericileri dağıtmak için ateş açtı.

Ordu birlikleri makineli tüfekler ve askeri araçlarla Hartum sokaklarında devriye gezmeye başladı.

Askeri Geçiş Konseyi seçimlerin 9 ay içinde yapılacağını açıkladı. Eylemciler ise adil bir seçim yapılabilmesini garanti altına almak ve eski hükümetle bağlantılı siyasi yapıyı dağıtabilmek için daha uzun süre gerektiğini savunuyor.

Kaynak: BBC Türkçe